Plitvička jezera cenama "udarila" na gužve, ulaznice skuplje nego u Jelostounu

Lifestyle 08. mar. 202017:18 > 17:24
Podeli:
Izvor: Pixabay

Poskupljenjem ulaznice za vreme leta na 300 kuna (40 evra) Plitvička jezera postaju jedan od najskupljih nacionalnih parkova na svetu, što uprava opravdava činjenicom da treba ograničiti broj posetilaca jer je ta svetska destinacija prirodne baštine ugrožena zbog gužvi.

Cena od 300 kuna za odrasle odnosi se na posete u junu, julu, avgustu i septembru, dok cena za decu i mlađe od 18 godina u tom razdoblju iznosi 120 kuna (16 evra), piše agencija Hina.

To znači da samo ulaznice za četvoročlanu porodicu koštaju 840 kuna (112 evra), pri čemu treba dodati troškove za hranu, piće, parking što cenu jednodnevnog izleta diže na više od 1.000 kuna (134 evra).

Novi cenovnik stupio je na snagu 1. januara, a turističkim agencijama je najavljen još prošle godine, rekao je Hini upravnik Nacionalnog parka „Plitvička jezera“ Tomislav Kovačević.

„Cilj je postići održivo upravljanje. U poslednje dve godine mnogo je učinjeno na zaštiti prirode od otpadnih voda, te očekujemo da ćemo juna, na konferenciji UNESCO-a, dobiti pozitivno mišljenje za 2019, ali na održivom upravljanju moramo istrajati i dalje“, istakao je on.

Programom upravljanja broj posetilaca je ograničen na 12.000 dnevno, dok je prethodih leta bilo čak 15.000 i 16.000 ulazaka u Nacionalni park.

Plitvička jezera ostvarila su prošle godine gotovo 400 miliona kuna prihoda (530.000 evra), spremni su projekti od 150 miliona kuna za modernizaciju hotela, a sprovodi se i 60 stručnih projekata s institutima i fakultetima za floru, faunu i jedinstvenu plitvičku sedminetnu bigarsku stenu.

Kovačević kaže da je neistraženo mnogo na Plitvičkim jezerima koja, na primer, imaju i „čovečju ribicu“ koje inače ima u Pstojinskoj jami, da su plitvičke pećine nedovoljno istražene, a za sve to treba para kao i za održavanje.

Gotovo svi najpoznatiji svetski nacionalni parkovi imaju jeftinije ulaznice: Cene su od 20 do oko 250 kuna (3,5 do 35 evra), neki imaju jeftinije ulaznice za domaće posetioce nego za strance, a poseta nekima je čak i besplatana.

Da bi se video slavni Veliki kanjon u SAD, treba izdvojiti 35 dolara, ako se u njega ulazi vozilom, ili 20 dolara, ako se ulazi pešice ili biciklom.

Ulaznica za američki Jelouston je 30 dolara ako se ulazi vozilom ili 15 dolara za pešake ili bicikliste i to do sedam dana boravka.

Poseta Nijagarinim vodopadima u Kanadi je besplatna.

Upravnik Nacionalnog parka „Plitvička jezera“ na te činjenice uzvraća tvrdnjom da su „Plitvice jedna od deset svetski najpopularnijih prirodnih destinacija“.

„Druge možda imaju nižu cenu, ali treba reći da Plitvice imaju 300 kvadratnih kilometara, a Veliki kanjon u Americi 5.000, tako da je stepen opterećenja posetom različit i mi moramo ograničiti posete“, rekao je Kovačević.

On je naglasio da Plitvice kao vrhunsko odredište nemaju i adekvatnu vrhunsku hotelsku infrastrukturu.

Uprava ima investicione projekte da Plitvice i po turističko-ugostiteljskoj ponudi budu vrhunske, s hotelima s četiri i pet zvezdica umesto s tri, te da se u Grabovcu uz hotel sa samo 30 soba sagradi novi sa 130, s bazenom i kongresnom dvoranom, a to košta, rekao je Kovačević.