Nekoliko saveta za izbor dobrih naočara za sunce

Lifestyle 05. maj 201508:19 > 11:19
Podeli:
Izvor: MorgueFile

Izbor kvalitetnih sunčanih naočara koje nas štite od štetnog sunčevog zračenja vrlo je bitan, a mnogi ljudi nisu svesni da neodgovarajuće sunčane naočare mogu da naškode zdravlju očiju. Često se fokusiramo samo na oblik, boju ili okvir umesto da pažljivo biramo one koje su najbolje za naše oči.

Mnogi se ne zamaraju oko kupovine naočara za sunce ali posledice, iako nisu odmah vidljive, mogu dugoročno naškoditi vidu.

Dobar izbor podrazumeva na prvom mestu kvalitetan vid bez napora i zaštitu očiju od štetnog delovanja UV zraka.

Najvažnija funkcija ovih naočara je zaštita očiju od štetnog delovanja UV zraka. UV zraci su deo spektra sunčevog zračenja koji mogu delovati na razvoj katarakte, makularne degeneracije, lezija na koži u području obrva i oko očiju. Kod kupovine naočara treba paziti da imaju oznaku UV 400 ili certifikat o zaštiti od UV zraka. Naravno da naočare moraju biti prijatne za nošenje, da dobro pristaju licu i da se moraju izgledom uklopiti u nečiji stil.

Pri izboru okvira, osim naravno o estetici treba voditi računa da okvir bude lagan, ugodan, lepo stoji na nosu i iza uha i da ne žulja. 

Kod jeftinih naočara upitna je njihova zaštita od UV zračenja. Postoji mogućnost da levo i desno staklo nisu potpuno jednaka što može da prouzrokuje mutniji vid. Nekad materijal od kojeg su naočale izrađene, ako nije kvalitetan može izazvati alergijsku reakciju na koži.

Kad su u pitanju boje stakala na naočarima za sunce preporuka oftamologa su zelena, smeđa ili siva jer su najneutralnija a to znači da najmanje menjaju prirodne boje u okolini, piše Tportal.