Pogrešna poruka – agencija umesto reklamnog spota, upozorila na nasilje u Riju

Lifestyle 06. feb. 202017:01 > 17:03
Podeli:
Izvor: Reuters/Lucas Landau

Verujući da objavljuje videospot kojim ističe lepote Rija de Žaneira, marketinška agencija načinila je tešku grešku objavljujući poruku kojom zapravo upozorava na nasilje u gradu karnevala.

Promotivni spot na engleskom jeziku bio je emitovan u utorak uveče na Instagramu agencije Embratur koja ga je zatim uklonila pošto su je korisnici ismejali.

„Ne mogu preporučiti posetu gradu u kojem sam se bojala izaći iz stana“, govori Brazilka iz Kuritibe (jug zemlje) koja živi u Nemačkoj već šest godina i došla je u posetu u Rio.

Rio de Žanejro smatra se najvećim mamcem za turiste u Brazilu i bio je domaćin Olimpijskih igara 2016. te očarava posetioce iz celog sveta svojim plažama i raskošnom prirodom.

No taj „čudesni grad“ muku muči sa ozbiljnim problemima nasilja.

Agencija je možda bila navedena na grešku jer svoju poruku posetilaca počinje rečima „Rio je veličanstven grad… a zatim sledi drugi deo rečenice „ali lepota nije dovoljna“.

Turistkinja u spotu govori da je posetila Rio sa svojim nemačkim partnerom i mlađom sestrom pa nabraja prizore straha kojima je svedočila ili ih proživela.

„Moju porodicu i mene opljačkali su džeparoši, moja sestra od 9 godina svedočila je krađi praćenoj nasiljem“, rekla je.

Embratur je objasnio da je spot emitovao greškom, a namera mu je bila baš suprotna – „obavestiti međunarodnu zajednicu o smanjenju nasilja u 2019“.

Institut za javnu bezbednost i vlada države Rio objavili su da je broj ubistava pao za 19 posto u 2019. u odnosu na prethodnu godinu. Takođe navode da je pao i broj krađa na ulici za osam posto (oko 120.500 krađa).