Rimski šef kuhinje za siromašne – kuva za beskućnike u 90. godini

Lifestyle 06. feb 202016:04 > 16:04
Podeli:
Izvor: REUTERS/Remo Casilli

Dino Impaljaco ima 90 godina ali ga to ne sprečava da majstorski secka luk pripremajući supu od povrća za svoje verne klijente u Rimu koji teško da sebi mogu da kupe i komad hleba.

Impaljaco s ponosom nosi svoj nadimak – rimski „šef kuhinje za siromašne“.

Tri dana u nedelji zajedno s volonterima iz udruženja RomAmoR (Rim ljubavi) koju je utemeljio, Impagliazo obilazi trgovine hranom i pekare prikupljajući doprinose da ostvari svoj san – da nahrani siromašne.

Sve je počelo pre 15 godina kada mu je beskućnik na železničkoj stanici zatražio novac da kupi sendvič.

„Shvatio sam da bi možda bolje bilo da mu ne kupim sendvič već da ih sam napravim, nekoliko za njega i prijatelje koji su bili s njime i tako je počela naša pustolovina“, objašnjava.

Danas volonteri iz RomAmoRa kuvaju hranu u četiri druga dana u nedelji i dele je beskućnicima na nekoliko mesta u gradu, uglavnom blizu železničkih stanica.

„Pokušavamo da uključimo što više volontera u projekat kako bi Rim postao grad u kojem se ljudi mogu voleti međusobno“, kaže šef pripremajući supu i dodaje „To je solidarnost“.

Subotom uveče, volonteri RomAmoRa služe hranu na Trgu Svetog Petra za sve veći broj beskućnika koji spavaju upravo u tom delu grada u kojem je papa Franja otvorio prostorije za medicinsku pomoć i tuševe za beskućnike.

Impaljaco je nekada radio u zavodu za socijalno osiguranje, a svoju dobrotvornu misiju pokrenuo je s nekoliko penzionera.

Postepeno su sa sendviča prešli na pripremanje kuvane hrane, prvo u vlastitom domu, zatim u samostanu i danas imaju 300 volontera, mladih i starih i koriste se potpuno opremljenom kuhinjom.

Italijanski predsednik Serđo Matarela uručio je Impaljacu počasno priznanje „junaka našeg doba“. Taj junak danas se i sam čudi jer ni sanjao nije da će njegova inicijativa prerasti u nešto tako uspešno.

U prošlu subotu blizu Vatikana pridružila su im se četiri nova volontera.