"Prognoza" mrmota Fila: Proleće stiže rano, to je izvesno

Lifestyle 02. feb. 202015:08 > 15:14
Podeli:
Izvor: REUTERS/Alan Freed

Najpoznatiji mrmot iz Pensilvanije, u SAD, otkrio je da ove godine proleće stiže rano: "Proleće će biti rano, to je izvesno!".

U samu zoru današnjeg dana, nazvanog godišnji „Dan mrmota“, članovi „Filovog društva s cilindrima“ iz Panksatonija obelodanjuju „predviđanje“ „Mrmota Fila“ koje je ove godine njegovo 134, saopštila je Turistička kancelarija u tom mestu u Pensilvaniji. Mrmota je i jutros, kao i svake godine na taj dan, probudilo skandiranje mase ljudi: „Fileee! Fileeee!

Uz te uzvike članovi Društva dižu mrmota u vazduh da bi ga skup video i slavio pre no što „donese odluku“.

Zatim je član unutrašnjeg odobra Društva, koji mrmota drži noseći posebne rukavice jer „prognostičar“ ima dugačke kandže i oštre zube, objavio da će proleće ove godine poraniti.

Taj godišnji događaj potiče iz nemačke legende koja kaže da ako mrmot 2. februara vidi svoju senku jer je vreme sunčano, to znači da se zima nastavlja.

A ako ne vidi senku – ako je oblačno, proleće dolazi rano.

Senke danas nije bilo. Ustvari „Filovo proročanstvo“ grupa iz Društva unapred napiše kada se ceremonijalno i tajno okupi na „Goblerovom nobu“ – malom brdu tik uz Panksatoni, stotinak kilometara severoistočno od Pitsburga.

U proteklih pet godina – od 2015. do 2019, „Fil“ je tri puta „predvideo“ da će zima potrajati još šest nedelja, a dvaput da će proleće stići rano.

Po zapisima koji datiraju iz 1887. godine, taj pensilvanski „prognostičar“ više od 100 puta je predvideo duže zime, te je njegova ovogodišnja prognoza koja je tome suprotna, jedna od retkih „najava“ da proleće stiže rano.