"Trka pod maskama" u Beogradu u znak protesta zbog povećanog zagađenja vazduha

Lifestyle 22. jan 202019:23 > 21:57
Podeli:
Izvor: N1/ Aleksandar Cvrkotić

U Beogradu je u sredu uveče održana "Trka pod maskama" koju su, u znak protesta zbog povećanog zagađenja, organizovali Beogradski trkački klub i sajt Trcanje.rs.

Kako javlja reporterka N1, cilj trke je da se ukaže na to koliko je ozbiljan problem zagađenja vazduha, uz podsećanje da je Beograd bio u samom vrhu liste najzagađenijih gradova sveta.

POVEZANE VESTI

Organizatori i učesnici su ovim želeli da pokažu, simbolično, koliko je bitno voditi računa o tome da svi udišemo zdraviji vazduh. Oni su, s maskama za zaštitu od zagađenja, trčali krug po centru Beograda – sa Dorćola, od Ulice Tadeuša Košćuška, do Skupštine, odakle su se vratili nazad na Dorćol.

Reporterka N1 javlja da su organizatori obezbedili 200 maski, za oko 150 trkača, koliko ih je bilo u ovoj neobičnoj trci.

„Događaj se zove „Smog Džog Beograd“ i ideja je da se ovo održi i u drugim gradovima“, navodi Veroljub Zmijanac iz Beogradskog trkačkog kluba.

Žele, kako kažu, da pošalju poruku da je pravo na kretanje njihovo osnovno pravo, a ono im je bilo onemogućeno proteklih dana zbog velikog zagađenja.