Inicijativa čuvenog francuskog kuvara – naručivanje boce, a ne čaše vina

Lifestyle 14. jan 202020:50 > 20:52
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Čuveni francuski kuvar Alen Dikas predstavio je inicijativu kako bi podstakao mušterije da u restoranima i pariskim bistroima naručuju bocu, a ne čašu vina, dok je u Francuskoj u toku akcija "januar bez alkohola".

„Sviđa mi se da budem protiv tendencija“, rekao je Dikas za Frans pres i dodao da je sa svojim somelijeom Žerarom Maržonom pokrenuo akciju nižih cena za velika i poznata vina iz Burgonje ili Bordoa.

„Istorijski gledano, u DNK francuskog mušterije je rečenica – šta jedemo i šta pijemo uz jelo“, rekao je Dikas i dodao da se akcija sastoji u podsticanju mušterija na velikodušnost i podelu tako što će naručiti bocu vina umesto čaše i tako imati više vremena u uživanju u vinu.

Dikas, koji ima restorane po celom svetu, rekao je da je „opsednut prodajom vina“. Dodao je da je „zgrožen“ kada neke mušterije u Njujorku uz ručak naruče ledeni čaj.

I Francusku je „pogodila“ tendencija da se tokom nekog radnog ručka naručuju čajevi raznih vrsta.

„Primetio sam tu tendenciju. Ne želim to ni da vidim, čujem ili slušam o tome, već ću se usprotiviti“, rekao je on.

U Francuskoj je od pre nekoliko godina sve popularnija akcija uvezena iz Velike Britanije, a odnosi se na manje konzumiranje alkohola tokom prvog meseca u godini. Tu akciju su osudili proizvođači vina.