Lena iz Smederevske Palanke napisala najbolje pismo Deda Mrazu

Lifestyle 22. dec. 201909:27 > 09:33
Podeli:
Izvor: Pošta/Igor Đukanović

Pošta Srbije je sedamnaesti put dodelila nagrade najboljoj deci-autorima na konkursu "Piši Deda Mrazu", a pobednica u pojedinačnoj kategoriji je Lena Radmilović iz Smederevske Palanke.

„Kad sam bila mlađa pisala sam Deda Mrazu pisma, a ove godine sam odlučila da napišem pismo koje je pesma“, rekla je za N1 Lena, koja je poslala i kolaž, koji ilustruje njenu pesmu.

Na pitanje o čemu je njena pesma i da li je stvarno bila san ili je izmaštala, odgovorila je:

„O tome kako sam imala jedan sjajan san u kome mi Deda Mraz kaže ‘Dobar dan’, i gde me pita da li mogu da spakujem svoje stvari i da letimo po svetu, i da delimo deci poklone. I, onda me mama probudi u šest sati ujutru, i onda se ja naljutim“, reče mi Lena, i sad pomalo ljuta, jer nije uspela san da dosanja do kraja.

Kako mi je rekla Olivera Jevtić, rukovodilac sektora za korporativni marketing u Pošti Srbije, na ovogodišnjem nagradnom konkursu učestvovalo je više od 11.000 dece, starosti do 10 godina. Prema njenim rečima, primili su više radova nego u poslednje dve godine, a nije ih omela ni nedavna obustava rada u mnogim poštama u Srbiji.

„Sve smo stigli da pregledamo, i pustimo radove“, rekla je ona.

Kako je dodala, cilj ove akcije je da „mališani unapređuju kulturu pisanja i pismenost, i da razvijaju svoju maštovitost i kreativnost“.

„Radovi su (što u pojedinačnoj, što u kolektivnoj konkurenciji) potvrdili izuzetnu dečiju darovitost, u različitim oblicima umetničkog stvaralaštva“, rekla je Jevtić.

Izvor : N1/Gordana Ninković

I ove godine su deca poslala brojne literarne i likovne radove, ali primetno je bilo da su likovni pretezali.

U oči mi je upalo i mnogo pisama u kojima su mališani poželeli da „sva deca na svetu budu uvek zdrava“, ali i ona u kojima su izneli lične želje, skoro po pravilu propraćene čestitkama za Novu godinu i Deda Mrazu, „jer na njega, na kraju, svi zaborave“.

„Deda Mraze ja bih želeo da mi doneseš bager na daljinski, i još nekoliko bagera za moje drugare“, napisao je dečak iz jednog vrtića.

Drugi je decidirano, kratko i jasno, poručio: „Želim kuca pejkinezera“.

„Deda Mraze, molim te puno, donesi mi kostime iz puno bajki za predstavu koju spremamo“, poruka je jedne predškolske devojčice, dok je druga, istog uzrasta, poželela „veliku knjigu s bajkama i još puno knjiga i slikovnica za drugare“.

Veoma lep reljef o snežnoj, novogodišnjoj idili od plastelina napravili su šestogodišnji blizanci Mateja i Luka Medar iz Bečeja, koji su dobitnici druge nagrade na konkursu, dok je treću osvojila Dunja Nikolić iz Knjaževca, koja je opevala svoje nestrpljivo iščekivanje Deda Mraza.

Nagrade su dodeljene i u grupnoj konkurenciji, a osvojili su ih učenici drugog razreda Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Subotice, uspešnim spojem čestitke i crteža u formi „čizmice“ (I nagrada), deca iz Vrtića „Slavujak“ iz Beograda, za kolaž „Modna revija jelki 2019-2020 (II nagrada), i učenici II-2 Osnovne škole „Vera Blagojević“ iz Banje Koviljače, spletom pesmica u kojima su prikazali dolazak Deda Mraza, ali i svoje neobične želje.

Svoju tačku imali su i najmlađi članovi KUD „Đoka Pavlović“, a pored poklona pobednicima, uručeni su slatki pokloni i svoj deci koja su se danas našla u prelepoj, zgradi Pošte u Palmotićevoj ulici, koja je delo arhitekte Momira Korunovića i njegove inspiracije u riznici srednjevekovnog neimarstva, evropskog romantičarskog nasleđa i secesije. Izgrađena je u periodu od 1926-30 godine, i bila je jedna od najvećih zgrada u Beogradu.

Pobednički radovi biće izloženi u šalter sali Glavne pošte u Takovskoj 2, od 23. decembra do 21. januara. Pa, ako vas zanima, pohrlite.