Znate li šta rade Nemci između 3 i 4 sata popodne?

Lifestyle 14. dec 201917:07 > 17:13
Podeli:
Izvor: Pixabay/ilustracija

Oni koji drže do tradicije ostavljaju sve što rade na sat vremena kako bi uživali u šolji omiljenog napitka koji vraća energiju...

U Nemačkoj i Austriji vekovima postoji „kaffe und kuchen“ kultura, odnosno tradicija da se u popodnevnim satima okupe prijatelji i porodica u kafanama ili domovima kako bi se družili uz komad kolača.

Kao što se Britanci ne odriču čaja, tako je u Nemačkoj tradiciji zapisano da se između tri i četiri sata poslepodne ne odriče kafe i kolača, kombinacija koja „diže“, taman toliko da lakše izgura dan.

Tokom nedelje najčešće se radi o jednostavnim kolačima, ali vikend se obeležava i uz komad torte.

Običaj odlaženja na kafu i kolač popularan je kod svih generacija, a kafić za popodnevni „kaffe und kuchen“ bira se prema kvalitetu slatkiša koje poslužuju.

Postoji mnoštvo recepata za kolače koji se savršeno stapaju sa bogatim i delikatnim ukusom kafe, a svakako su među najpopularnijim oni recepti koji u sebi sadrže orašaste plodove.

Oni se zbog svojih aromatičnih svojstava i visokog udela ulja upotrebljavaju u svim vrstama poslastica, od sočnih biskvita i suvih kolača do kremastih torti.

Ali, postoji još jedan razlog zbog kojeg su kafa i orašasti plodovi idealan spoj.

Orašasti plodovi zbog visokog udela esencijalnih masnih kiselina, kao i vitamini i minerali, važni su za pravilan rad srca. Kafa, s druge strane, sadrži kofein – stimulans koji pozitivno deluje na rad centralnog nervnog sistema i ubrzava metabolizam.

Stručnjaci preporučuju da tri šoljice kafe dnevno pozitivno deluje na zdravlje, a konzumiranje sa orašastim plodovima čini pobedonosnu kombinaciju.

U tradicionalnim narodnim receptima koji se prenose s kolena na koleno, orašasti plodovi kao što su lešnik, badem i orah su nezamenjiv  sastojak.

Osim toga, uz kafu idealni su i slatki hleb sa mešavinom orašastih plodova, začina i suvog voća, zatim kolač sa prženim lešnicima, kao i kolač od badema i meda.

Omiljeni su takođe američki slatki zalogaji brauni i mafini, u kojima je kombinacija čokolade i krupnije mlevenih lešnika, badema ili oraha idealna dopuna blagoj aromi kafe, piše Punkufer.hr.