Francuski lekar leči pacijente i u 98. godini

Lifestyle 03. dec 201908:41 > 08:41
Podeli:
Izvor: REUTERS/Charles Platiau

Kada je francuski lekar Kriistijan Šenaj primio prvog pacijenta 1951. godine, penicilin je bio najmoderniji lek. Sada ima 98 i još uvek dva dana nedeljno u svojoj ordinaciji prima pacijente, među kojima su neki koje leči već decenijama.

Pošto nema zdravstvenih problema, čak ne nosi ni naočare tokom pregleda, Šenaj nije video ništa privlačno u penzionisanju.

„Ako imate preko 60 godina, već vas svrstavaju u starce. Jedan dan vam daju karte, drugi dan tombolu, treći sudoku.. I za čas postanete potpuni idiot. Bolje mi je kao lekaru“, kaže Francuz koji tokom jednog radnog dana primi i po 20 pacijenata.

Pre nego što je počeo da se bavi porodičnom medicinom, Šenaj je specijalizirao radiologiju, a pre studija radio je kao zavarivač.

Njegova ambulanta tehnološki ne izgleda kao iz 21. veka, ima faks, ali ne i kompjuter. Naglašava da je novost u njegovoj sedam decenija dugoj praksi pojava pacijenata koji se sami sebi određuju dijagnoze putem i onda mu dođu po lekove.

Izvor : REUTERS/Charles Platiau

Francuski lekari u penziju idu prosečno sa 67 godina. I Šenajev sin, koji je takođe lekar, već je odustao od posla i penzionisao se, ali on to ne namerava.

„Ako ceo dan sedite i gledate televiziju, brzo zatupite i glava vam ne traje dugo“, poručuje stari lekar.