U belgijskom zoo vrtu rođeno mladunče belog nosoroga

Lifestyle 02. dec 201916:17 > 22:50
Izvor: Tanjug/Ken Bohn/San Diego Zoo Safari Park via AP

Mladunče belog nosoroga došlo je na svet u belgijskom zoološkom parku Pairi Daiza, saopštili su zaposlenici vrta koji učestvuju u programu očuvanja ove ugrožene životinjske vrste.

„Prekrasan mali mužjak na svet je došao u ponedeljak rano ujutro“, navodi se u saopštenju Pairi Daiza. „Majka mladunčeta Madiba i mladunče su dobro“, dodali su.

Iz zoološkog vrta su objavili kako je još jedna ženka u parku, Eli, skotna, a dolazak novog mladunca na svet očekuje se „krajem ove godine“.

U oba slučaja se radi o prirodnom začeću.

U saopštenju zoološkog vrta stoji da je južni beli nosorog izbegao potpuno izumiranje u 20. veku, a dodaje se da broj primeraka u divljini danas iznosi samo oko 20.000.

Drugoj podvrsti, severnog belog nosoroga uskoro preti izumiranje. Na čitavoj planeti postoje još samo dve ženke. Poslednji mužjak, Sudan, uginuo je prošle godine.

Zbog krivolova i gubitka staništa broj belih nosoroga strelovito opada, a uz navedeno je otežavajuća okolnost spor „sistem“ razmnožavanja. Naime, ženke polno sazrevaju sa 7 ili 8 godina starosti, te svake dve do tri godine okote jedno mladunče nakon čak 16 meseci trudnoće.

Kod nekih je vrsta nosoroga uspešno sprovedena veštačka oplodnja, ali u poslednjih petnaestak godina usled kompleksnog načina razmnožavanja okoćeno je manje od 10 jedinki.