Skija više od 100.000 Srba, Alpi sve popularnija destinacija

Lifestyle 13. nov 201912:06 > 12:46
Izvor: N1

Broj aktivnih skijaša u Srbiji povećava se iz godine u godinu, a prema podacima Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) ove zime će skijati oko 100.000 građana Srbije. Direktor YUTA Aleksandar Seničić kaže za N1 da broj ljubitelja najpopularnijeg zimskog sporta konstantno raste po stopi od tri do pet odsto godišnje.

“Kada govorimo o broju skijaša, možemo sa sigurnošću da pričamo samo o onima koji putuju preko turističkih agencija, a takvih je prošle godine bilo oko 65.000. Broj individualnih skijaša procenjujemo na osnovu podataka iz onlajn buking sistema u Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj i Italiji, što je oko 40.000 putnika“, objašnjava Seničić.

N1

Prvi čovek YUTA kaže da su među skijašima u Srbiji najpopularniji Kopaonik i Stara planina, kao i Jahorina koju većina doživljava kao domaću destinaciju. Od inostranih skijališta, najveću posetu beleže ski-centri u Bugarskoj, pre svega zahvaljujući dobrom odnosu cene i kvaliteta.

“Destinacije za koje vlada veliko interesovanje prvenstveno individualnih putnika, ali i onih iskusnijih skijaša su Austrija i Italija. Poslednjih godina aktuelna je i Francuska, koja je doživela ekspanziju zahvaljujući boljoj ponudi organizovanog prevoza“, ističe Seničić.

Od ove zimske sezone u ponudi je i avionski prevoz do skijališta u Alpima, a broj turista koji će na zimovanje otputovati avionom i autobusom gotovo je izjednačen, kažu za N1 u turističkoj agenciji Skifun, koja jedina u Srbiji nudi avio-pakete za skijanje. Računica kaže da putovanje avionom do ski-centara u Francuskoj za tročlanu porodicu predstavlja gotovo identičan izdatak kao odlazak sopstvenim prevozom, dok je paket sa avio-prevozom za oko 35 odsto skuplji od autobuskog.

N1

“Avio-paketi su ove sezone apsolutni hit među skijašima jer je u odnosu na autobuski prevoz vreme putovanja na destinacije udaljene od Beograda između 1.200 i 1.500 kilometara skoro tri puta kraće. Da ne pominjemo višesatno čekanje na graničnim prelazima, koje je tokom zimske sezone neizbežno bez obzira na to da li putujete autobusom ili svojim kolima”, ističe Ivan iz Skifuna.

Januar najpovoljniji za skijanje

Najpovoljniji period za odlazak na skijanje su prve dve nedelje nakon novogodišnjih praznika, jer u to vreme, sa izuzetkom Hrvatske i Rusije, nigde u Evropi nije školski raspust, pa tada tur-operatori iz istočne Evrope dobijaju velike popuste na cene smeštaja i ski-pasa. U tome prednjače Francuzi, koji tako pune svoje kapacitete u slabijem delu sezone.

“Nismo mi njima potrebni da im punimo skijališta u špicu sezone, već kad su prazni, a to je upravo u januaru. Najskuplji deo sezone u alpskim ski-centrima je od 8. februara do 7. marta, kada su cene tridesetak odsto više nego u januaru. Tada su njihovi gosti uglavnom skijaši iz zapadne Evrope, dok srpskih turista u tom periodu gotovo da i nema. Veliko interesovanje vlada i za skijanje na novoj destinaciji – u Andori, koja ima odlične staze i veoma pristupačne vanpansionske cene, pre svega zahvaljujući porezu od svega pet odsto”, objašnjava sagovornik N1.

N1

Najstrastveniji ljubitelji skijanja imaju i svoje omiljene destinacije, a to su francuska skijališta Tinj i Tri doline, najveći ski-kompleks na svetu.

“Sezona skijanja počinje u prvoj polovini decembra, a na takozvani ski opening s nama idu uglavnom najiskusniji skijaši koji skijaju po nekoliko puta godišnje. Kuriozitet je da najstariji među njima ima punih 78 godina, ali i dalje skija kao mladić“, zaključuje naš sagovornik.

Mleko jeftinije na Alpima nego u Srbiji

Francuska je omiljena destinacija i za pasioniranog skijaša Nemanju (39), koga smo pitali za vanpansionske troškove u popularnim alpskim skijalištima. Kaže da se srpski skijaši u francuskim i austrijskim ski-centrima hrane uglavnom u apartmanima, a namirnice kupuju u supermarketima po cenama koje su neretko čak i niže nego u Srbiji.

„Paradoksalno zvuči, ali dugotrajno mleko možete da kupite jeftinije u skijalištu na 2.000 metara nadmorske visine nego u Beogradu“, otkriva nam ovaj Beograđanin.

Kako kaže, u Francuskoj su pristupačne cene kvalitetnih vina i sireva, dodajući da su među skijašima veoma popularna i gotova jela, koja u tamošnjim prodavnicama koštaju dva i po do tri evra.

N1

“U Italiji možete da jedete i u restoranu, za nekih desetak evra po osobi. U Austriji su kobasice i pivo na stazi oko 12 evra, dok u francuskim restoranima ručak, i to bez pića, košta više od 20 evra po osobi. Najjeftinije točeno pivo na stazi u Francuskoj je sedam evra, kafa je tri i po do četiri evra, dok u Italiji kafu možete popiti za evro čak i nasred skijališta. Vanspansionski troškovi u Austriji niži su nego u Francuskoj, ali cene nisu tako pristupačne kao u Italiji”, upoređuje Nemanja.

Prema njegovim rečima, jedan deo skijaša štedi novac i tako što ski-opremu iznajmi u Srbiji, mada treba istaći da je oprema na skijalištima u zapadnoj Evropi po pravilu kvalitetnija jer propisi nalažu da ne sme biti starija od dve godine. Ipak, najiskusniji skijaši uglavnom nose svoju opremu, što je isplativo kada skijate više puta godišnje jer tu treba uračunati i troškove redovnog servisiranja skija.