Preminuo detektiv s poznate fotografije ubistva Lija Harvija Osvalda

Lifestyle 30. avg 201914:30 > 16:53
Izvor: REUTERS/Jon Herskovitz/File Photo

Džim Livele, detektiv iz Dalasa koji se lisicama vezao za Lija Harvija Osvalda u neuspešnom pokušaju da ga zaštiti dva dana nakon što je on ubio predsednika Džona Kenedija, preminuo je u četvrtak u 99. godini, objavila je njegova ćerka.

Livele, stanovnik Dalasa, preminuo je u Koloradu tokom oporavka, otkrila je Karla Livele u telefonskom razgovoru za agenciju Rojters. Ranije ove nedelje je pao i slomio kuk, preživeo je operaciju, ali ne i oporavak, dodala je.

On je postao deo istorije 24. novembra 1963, kad je snimljen sa Osvaldom i Džekom Rubijem, vlasnikom noćnog kluba u Dalasu koji je taj dan upucao Osvalda.

Livele je kao mladi mornar preživeo japanski napad na Perl Harbor 1941, a nakon 13 godina zadužen je da preseli Osvalda, 24-godišnjeg bivšeg marinca, iz sedišta policije u okružni zatvor, u vreme dok je SAD žalio za Kenedijem.

Detektiv nije oklevao da zaštiti čoveka optuženog za ubistvo predsednika. Pre nego što je uspeo da ga dovede do oklopnog vozila, Rubi je uspeo da ubije Osvalda, a televizijski gledaoci su mogli da vide to ubistvo uživo.

„Umro je, je l’ da?“, kazao je Livele o Osvaldu u razgovoru za NBC News iz 2013. godine.

„Tako da… ne, nisam uspio“, dodao je.

Pulicerova nagrada za fotografiju

Fotografija koju je odmah nakon pucnja snimio Robert Džekson za Dalas Tajms Herald osvojila je Pulicerovu naradu. Na njoj se vidi Livele šokiranog pogleda, obučen u svetlo odelo i sa šeširom, kako drži Osvalda za pojas od pantalona.

Osvald na fotografiji ima izraz bola, a pogrbljeni Rubi vidi se s leđa, s pištoljem i dalje uperenim prema Osvaldu.

Policija je ranije primila na desetine pretnji smrću upućenih Osvaldu, pa je Livele odlučio da taj dan ponese dva, umesto jednog pištolja, u slučaju potencijalne pucnjave. Kao dodatnu meru bezbednosti je, osim što ih je stavio Osvaldu, vezao i sebe lisicama za Osvaldovu ruku.

„Rekao sam: ‘Li, ako će iko pucati, nadam se da će biti dobar strelac poput tebe“, kazao je Livele 2013. za Njujork Dejli Njuz.

„Hteo sam da kažem da se nadam da će pogoditi njega, a ne mene“.

„A on je odgovorio: ‘niko neće pucati na mene’. Poznate poslednje reči“, otkrio je Livele.

Njegova misija bila je da sprovede Osvalda pored novinara i fotografa kako bi svet video da on nije povređen u pritvoru. Ali, dok su prolazili pored gomile u podrumu policijskog sedišta pojavio se Rubi, već poznat mnogim policajcima u Dalasu.

Detektiv je priznao kako je primetio Rubijev pištolj usmeren prema Osvaldu, ali u razgovoru za Rojters 2002. je otkrio da „nije imao vremena išta da preduzme“.

„Pokušao sam povući Osvalda iza sebe. Držao sam ga za kaiš. Okrenuo sam se prema njemu i umesto da sam ga povukao iza sebe sam okrenuo njegovo telo. Umesto da ga je metak pogodio u sredinu tela, pogodio ga je oko 10-ak centimetara levo od pupka“.

„Medveđa usluga“

Livele je nakon pucnja pokušao da slobodnom rukom zadrži Rubija, dok ga ne savladaju drugi policajci. Potom se s Osvaldom u vozilu hitne pomoći odvezao u bolnicu Parkland, istu onu u koju je Kenedi doveden dva dana ranije. Osvald je umro dva sata nakon pucnjave.

Dan nakon ubistva atentatora, Livele je morao da između institucija sprovede i Rubija, ovaj put u tajnosti.

Otkrio je da mu je Rubi rekao da strahuje da će i njega neko upucati. U razgovoru za Dalas Morning Njuz, Livele je kazao da je Rubiju poručio da „nije nikome napravio uslugu kad je ubio Osvalda“.

„Samo sam hteo da budem heroj, a izgleda da sam sve poremetio“, odgovorio mu je Rubi koji je umro od raka 1967. godine.

Livele je u penziju otišao 1975. godine, a 50 godina nakon ubistva Kenedija i Osvalda, policija u Dalasu mu je odala počast i odlučila da nazove svoju godišnju nagradu za detektive po njemu.