Najmanji kuvar na svetu na manifestaciji "Gastro Srem"

Lifestyle 14. avg 201913:46 > 13:49
Podeli:
Izvor: Promo/Gastro Srem

Najmanji štampani kuvar na svetu "Bečka kuvarica", dimenzije 2cm x 2cm, biće izložen u okviru izložbe "Najstariji kuvari Evrope" koja će biti upriličena u biblioteci "Dositej Obradović" u Staroj Pazovi u okviru manifestacije "Gastro Srem 2019", koja će se održati 30. i 31. avgusta.

Najmanji kuvar na svetu je nastao oko 1900. godine u Beču, ima 136 strana i 100 recepata koji se mogu pročitati isključivo uz pomoć lupe. Osim ovog, koji u Srem stiže iz Zagreba, gde se nalazi u privatnom vlasništvu stare ugostiteljske porodice Puntijar, u svetu postoje još tri štampana kuvara ovako malih dimenzija, dva se nalaze u Beču i jedan u Pragu, navodi se u saopštenju organizatora.

U okviru izložbe „Najstariji kuvari Evrope“ biće izložen i prvi srpski kuvar koji datira iz 1855. godine.      

Turističko – gastronomska manifestacija „Gastro Srem“ ove godine se održava pod sloganom „Srem na moderan način“, a ovogodišnje zaštitno lice je glumac Aleksandar Dunić.

Izvor : Promo/Gastro Srem

Na manifestaciji će, kako se navodi, proizvode izložiti domaći proizvođači i gosti iz Srbije i regiona koji se svojim proizvodima izdvajaju po kvalitetu.

Biće izloženi mesni i mlečni proizvodi, vina, likeri, sokovi , rakije, med, džemovi, kolači. Osim izložbenog programa, Turistička organizacija opštine Stara Pazova, koja je organizator manifestacije, pripremila je i bogat kulturno – umetnički program.