Knežević: Nadam se da će mladunci Bore i Eržike ostati u Srbiji

Lifestyle 05. avg. 201915:21 > 15:43
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Slobodan Knežević iz "Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije", govoreći o poletanju mladunaca orlova krstaša Bore i Eržike iz gnezda, izjavio je da je reč o jednom vrlo emotivnom trenutku u kome je učestvovao veliki broj ljudi i da se nada kako će mladunci nastaviti svoj život na teritoriji naše zemlje.

„Kada mladunci napuste gnezdo oni kreću u neki svoj život, tada znamo da smo uradili veliki deo posla. Ne možemo reći da su jedinke bezbedne, jer ih čeka surov svet pun pesticida, nedozvoljenih otrova i negostoljubivog okruženja“, dodao je Knežević.

PROČITAJTE I:

Knežević kaže da je opstanak ovih retkih ptica u Srbiji i dalje je vrlo upitan, jer je veliki deo njihovog prirodnog staništa narušen širenjem obradivih površina. Dodaje i da pored toga postoji rizik da lokalno stanovništvo puca na orlove.

„Vojvodina je postala agrikulturna pustinja“, rekao je Knežević za N1.

Orao krstaš naseljava stara samotna stabla, kojih je sve manje na prostoru Vojvodine. Ishrana orlova se zasniva na glodarima koji naseljavaju pašnjake, a nažalost se masovno pretvaraju u obradive njive, navodi on.

Knežević je zabrinut da orlovi ne pređu u Mađarsku ili Rumuniju, zato što su im ove oblasti geografski bliske. Mađarska prednjači po pitanju mera zaštita ptica koje uspešno primenjuje više od trideset godina.

Orao Krstaš spada u dugo živeće ptice i postoji velika mogućnost da se u narednim godinama gnezde i dobiju nove mlade. Ovo nije jedina ugrožena vrsta, pored nje su ugroženi i sivi soko, stepski soko i velika droplja.

Srbija je članica regionalnog projekta za zaštitu retkih ptica pod nazivom Panon Igl. Cilj ovog projekta prvenstveno je suzbijanje korišćenja ekoloških štetnih supstanci u oblasti poljoprivrede i ratarstva.