Jahačka staza od Vojvodine do Hercegovine, turistička atrakcija Zapadnog Balkana

Lifestyle 30. maj 201922:43 > 22:43
Izvor: N1

Jahačka staza koja se proteže od Vojvodine do Hercegovine, duga 500 kilometara, otvorena je u Subotici, saopštio je Savet za regionalnu saradnju (RCC).

Najnovija turistička atrakcija Zapadnog Balkana obuhvataće 52 domaćinstva i konjička kluba, od Vojvodine na severu do Hercegovine na jugu, koji će na taj način postati deo lanca regionalnog turizma. 

„Konjički turizam jedan je od najpopularniji oblika avanturističkog turizma, a na Jugoistočnu Evropu se proširio osamdesetih godina, međutim do sada nije imao regionalnu dimenziju na Zapadnom Balkanu“, rekla je Snježana Derviškadić, vođa projektnog tima za razvoj i promociju turizma pri RCC. 

Na stazi će tokom dana biti organizovana konjička avantura kroz prirodu, dok će večeri biti za odmor i upoznavanje sa lokalnom kulturom i načinom života.  

„Nadamo se da će ova regionalna ruta doprineti ne samo dovođenju većeg broja turista u region već i da će pomoći popularizaciji jahanja na Zapadnom Balkanu“, rekla je Izabel Lanji Hnis, predsednica Fonda turistički klaster mikroregije Subotica-Palić.

Stazu je osmislio Fond turistički klaster mikroregije Subotica-Palić, a finansira Evropska unija. 

Staza je zasnovana na deonicama dugim 10 do 20 kilometara, na kojoj će se primjenjivati pristup „Robinzon danju, kralj noću“, pri čemu će tokom dana biti organizovana konjička avantura kroz prirodu, dok će večeri biti vreme za odmor i pripovedanje, odnosno upoznavanje sa lokalnom kulturom i načinom života.