U Veneciji oštrije kazne za prostitutke i turiste koji hodaju gradom u kupaćem

Lifestyle 17. maj. 201922:47 > 22:53
Podeli:
Izvor: MARCO BERTORELLO / AFP

Gradsko veće Venecije podržalo je pravila kojima će se kažnjavati rad prostitutki na ulicama turističkoga grada na lagunama.

Kazne će se takođe odnositi na osobe koje tokom noćnih sati konzumiraju alkohol izvan kafića te na turiste koji pokušaju da se kupaju u kanalima ili hodaju gradom odeveni samo u kupaće kostime.  

Stroža pravila deo su izmene politike javnoga rada, a doneli su ih gradski većnici desnog centra.

Venecija godišnje ugosti oko 25 miliona turista, od čega se njih oko 14 miliona u gradu zadrži samo jedan dan, hrleći ulicama i renesansnim crkvama uz gradske kanale.

„Turista u Veneciji mora biti svestan da će u slučaju lošeg ponašanja biti izbačen iz grada“, rekao je gradonačelnik Luiđi Brunjaro.  

Stanovništvo grada Venecije smanjilo se sa 175.000 u vreme nakon završetka Drugog svetskog rata do današnjih 50.000.

Stanovnici se žale da grad pregaze turisti, dok oni moraju snositi taj trošak.  

Gradsko veće izglasalo je u februaru nametanje takse u visini tri evra za posetioce koji borave u gradu jedan dan, čime bi se finansiralo održavanje grada. Početkom 2020. visina takse mogla bi da poraste između šest i deset evra, u zavisnosti od sezone.

Prema pravilima koja su izglasana u utorak, prostitutke mogu bite kažnjene s najviše 500 evra zbog „zloupotrebe javnog prostora“ i ometanja saobraćaja tokom pregovaranja sa svojim klijentima.  

U ekstremnim slučajevima protivdruštvenog ponašanja, turisti mogu biti izbačeni iz grada.  

„Ne trebamo ostavljati prostor nekažnjivosti“, rekao je Brunjaro.