Oblakoder iz Sankt Peterburga za Ginisovu knjigu rekorda

Lifestyle 02. apr. 201508:12 > 08:26
Podeli:
Izvor: N1/agencije

Oblakoder čiji se temelji postavljaju u Sant Peterburgu biće upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao građevina sa najvećim temeljom u Evropi.

Lakta centar koji se gradi u Sant Peterburgu postaće nova centrala ruskog gasnog giganta Gasproma, kada bude useljiva 2018. godine. Nalivanje betona u temelje zgrade je trajalo dva i po dana bez prestanka i po tome je ova zgrada prevazišla sve druge oblakodere.

„Već sam videla nacrte i projekte, ali sada kada sam došla i videla to svojim očima, to je fantastično. I mogu odmah da kažem da sve odgovara našim standardima i pravilima, kaže Eva Noroj menadžer za evidenciju pri izdavaštvu knjige Ginisovi svetski rekordi.

Osim ozbiljnog temelja, u njoj će biti ozbilje institucije. U zgradi visokoj 462 metra, koja će raspolagati sa 400 hiljada kvadratnih metara prostora biće smešten i dečiji naučni i edukativni centar – Svet nauke, planetarijum, izložbene dvorane, bioskopi, sportski klubovi i restorani.

„Jedinstven oblik građevine odlikuje se izuzetno kompleksnom konstrukcijom, i kao što sam rekla, ona prati karakteristike zemljišta na kom leži. Ovo će biti najviša građevina na severnoj hemisferi“, kaže Jelena Morozova, vođa projekta izgradnje Lakta centra.

Ekonomska kriza u Rusiji, uzrokovana sankcijama Zapada, oborila je cene goriva, što dodatno komplikuje položaj glavnog investitora za izgradnju ove kule.  

„Istina je da i nas pogađa sve što i naše poslovno okruženje, i osećamo promene na tržištu, ali rokovi za izgradnju se nisu pomerali. Mi moramo da otvorimo 2018. godine, i sadašnja faza u potpunosti prati planirani ritam izgradnje“, kaže Aleksandar Bobkov, izvršni direktor Lakta centra.

Izgradnji tornja protivilo se lokalno stanovništvo, koje tvrdi da će takva građevina narušiti elegantni Barokni, i neo-klasični izgled grada, u kom dominiraju kanali i mostovi.

UNESCO je zapretio da će Sant Peterburg skinuti sa liste zaštićenih baština, gradnja je obustavljena, i napravljen je novi projekat.

Rusi taj grad posmatraju kao „prozor u Evropu“, jer je vekovima centar kulture i dom navažnijim ruskim stvaraocima, naročito piscima.

Više o tome pogledajte u našem prilogu: