Predstavljen najveći pronađeni plavi dijamant

Lifestyle 17. apr 201915:46 > 19:01
Izvor: Okavango Diamond Company/Handout via REUTERS

Najveći plavi dijamant ikad, pronađen u Bocvani, od 20,46 karata, predstavljen je javnosti u glavnom gradu te zemlje Gaboronu.

Državna kompanija Okavango Dajamond Kompani (Okavango Diamond Company) nazvala je dragulj najvećim plavim dijamantom ikad pronađenim u toj zemlji koja je jedan od najvećih proizvođača dijamanta na svetu.

„Neverovatno je retko pronaći kamen te boje i te prirode. To je jedinstveno otkriće“, rekao je Markus ter Haar generalni drirektor kompanije Okavango.

Kamen je izvađen iz rudnika Orpa na istoku, najvećeg otvorenog rudnika dijamanta na svetu, i ulazi u kategoriju vrlo rethih primeraka plavog dijamanta.

Ispoliran dijamant nazvan je Plavi Okavango, što se odnosi na deltu Okavango u Bocvani.

Jaka plava boja dolazi od minerala borona koji je bio prisutan u stenama okeana kada je dijamant formiran pre oko jedne do tri milijardi godina.

Generalni direktor kompanija Markus ter Har rekao je da je samo nekoliko takvih plavih dijamanata izašlo na tržište poslednjih deset godina. Kompanija je navela da očekuje da će dijamant biti ponuđen na prodaju krajem godine.

U 2016. godini čuveni plavi dijamant Openhajmer potukao je sve rekorde na aukciji u Kristiju u Ženevi. Kamen izuzetne plave boje prodat je po rekordnoj ceni od 57,54 miliona dolara.