Zoo vrt u Gazi vam nudi da se poigrate sa lavicom

Lifestyle 18. feb. 201909:04 > 09:06
Podeli:
Izvor: SAID KHATIB / AFP

Zoološki vrt u Pojasu Gaze nastoji da privuče posetioce nudeći im mogućnost igre s lavicom.

Lavica je stara 14 meseci i zove se Falestina. Veterinari su joj odsekli kandže da u igri ne bi nekoga razderala, ali su joj ostavili sve zube.

„Nastojim da smanjim njenu agresivnost kako bi bila prijateljski raspoložena prema posetiocima“, kaže vlasnik Zoo vrta u Rafahu, 53-godišnji Muhamed Džuma.

Fajez al-Hadad, veterinar koji je operisao Falestinu pre dve nedelje tvrdi kako to nije okrutnost prema životinji.

„Kandže su joj odrezane kako ne bi prebrzo izrasle i kako bi deca i posetioci s njom mogli da se igraju“, rekao je. „Lavica time ne gubi svoj karakter.“

Ali u udruženju „Paw Project“, organizaciji koja rehabilituje velike mačke, tvrde da se radi o nečovečnom sakaćenju.

Malen, ali posećen Zoo vrt u Rafahu trenutno ima pet lavova. Vrt je bio uništen u napadu izraelske vojske na Pojas Gaze 2004, ali ga je Džuma obnovio i ponovo otvorio pre dve godine.

Grupa dece s osmehom od uha do uha, gledala je prošle nedelje kako se Falestina igra sa svojim timariocima. Posetioci se zasad, dok se lavica skroz ne „pripitomi“ drže podalje, iza niske ograde.

Lavica je učetvovala u igri, ali je povremeno izgledala zbunjeno, pokušavajući da izoštri svoje nepostojeće kandže o obližnje stablo.

Hadad je upozorio da će kandže ponovo da izrastu u roku od šest meseci.

„Lavica neće izgubiti svoje napadačke instinkte“, rekao je.

U Pojasu Gaze, na malom prostoru, živi dva miliona Palestinaca. Područje je pod blokadom Izraela i Egipta više od decenije zbog toga što je na toj teritoriji na vlasti teroristička grupa Hamas.

U području je nekoliko manjih zooloških vrtova, redom u dosta lošem stanju.