Šest eteričnih ulja koja treba imati pri ruci

Lifestyle 19. dec 201813:04 > 07. jan 2019 20:37
Izvor: Shutterstock

Eterična ulja se koriste vekovima za medicinu, čišćenje ili lepotu. Ne samo da lepo mirišu, nego su češće efikasnija od brojnih drugih sredstava koje držite u kući.

1. Čajevac

Čest sastojak preparata koje pomažu u saniranju akni, ekcema i gljivica. Razblažen i u kombinaciji sa uljem lavande može da se koristi kao antiseptik za manje posekotine, opekotine ili ujede insekta. Pogodan je i za decu. Možete ga dodati u šampon ili balzam za kosu ukoliko imate problema sa opadanjem kose, iritiranim skalpom ili samo želite sjajnu i zdravu kosu.

2. Limun

Eterično ulje limuna treba imati u kući pošto se koristi na brojne načine. Možete dodati vešu da ga „osvežite“, ili razblažen koristiti kao sprej za prostorije. Razblažen u malo vode može da se koristi kao sredstvo za čišćenje kuhinjskog pulta ili igračaka, i površina koje dolaze u kontakt sa hranom pa ne bi trebalo da se čiste opasnim hemikalijama.

3. Eukaliptus

Osveživač vazduha, koji je jako dobar za disajne puteve. Možete ga koristiti u gorioniku ili difuzer, da osvežite miris doma – ali i olakšate kašalj ili simptome prehlade. Udisanje eukaliptusa iz bočice može da vam otpuši nos, a ukoliko ste prehlađeni možete i staviti par kapi u vrelu vodu i udisati isparenja. Pošto je takođe antiseptik, možete ga koristiti za čišćenje doma.

4. Lavanda

Jedno od omiljenih ulja u industriji lepote, pošto se dobro meša sa ostalim mirisima i jako je dobro za kožu. Prirodno umiruje duh i telo, i često se koristi i pred spavanje za dobar san. Poprskajte par kapi na jastuk ili pomirišite nekoliko puta iz bočice ovo ulje pred spavanje. Može da se korisiti i za manje rane i posekotine, a umiruje iritiranu kožu.

5. Karanfilić

Dobar je kao dodatak pasti za zube, pošto umiruje upaljene desni, olakšava zubobolju i leči aftice. Inače je odličan antifungal, koji može da se koristi za lečenje osipa ili gljivičnih infekcija. Odbija insekte, tako da možete da napravite sprej koji ćete da poprskate po telu.

6. Pepermint

Dobar za smirivanje stomačnih bolova i muke. Razblažite ga i nanesite na stomak. Kao i ulje od eukaliptusa, može da se koristi za ublažavanje simptoma prehlade. Čak je dobar za bronhitis ili uporan kašalja. Korisite ga i da eliminišete neprijatne mirise. Dovoljno je da krpicu natopite sa uljem i okačite u orman za obuću, pored kante za smeće ili u ormanima.

Kada koristite eterična ulja, uvek napravite mali test osetljivosti. Alergijske reakcije su retke, ali moguće. Kapnite malo na unturašnju stranu ruke i sačekajte par sati. Ako nemate nikakvu reakciju (crvenilo, osip), ulje je sigurno za korišćenje. Takođe, razblažujte eterična ulja u baznim uljima (badem, avokado, kokos), pošto su neka veoma jaka i mogu izazvati reakciju na osetljivoj koži.