Konačno ukidanje letnjeg i zimskog vremena verovatno tek od 2021.

Lifestyle 03. dec 201820:00 > 20:04
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Odluka o ukidanju pomeranja časovnika sa zimskog na letnje računanje vremena verovatno neće biti donesena pre 2021. godine, izjavio je austrijski ministar saobraćaja Norbert Hofer.

On je rekao da će datum početka sprovođenja odluke, dve godine kasnije od datuma koji je predložila Evropska komisija, članicama EU dati više vremena da se pripreme.

POVEZANE VESTI

Hofer je pred početak sastanka ministara saobraćaja EU rekao da su pojedine zemlje upozorile da, ukoliko se bude insistiralo da se odmah izvrši promena, neće biti u mogućnosti da u pojedinim sektorima, kao što je transportni, sprovedu neophodne mere prilagođavanja, javila je agencija DPA.

„Ukoliko budemo insistirali da se promena smesta izvrši, to će ugroziti predlog Komisije i nećemo biti u mogućnosti da uopšte zaustavimo praksu pomeranja časovnika“, upozorio je Hofer.

Evropska komisija predložila je da članice EU ukinu prelazak sa zimskog na letnje računanje vremena, nakon što je takav predlog u anketi sprovedenoj na internetu u zemljama Unije podržalo 84 odsto ispitanika.

Međutim, članice EU i Evropski parlament moraju da odobre konačnu reformu, a zatim će zemlje odlučiti da li će trajno ostati letnje računanje vremena ili zimsko.