Predmeti Hju Hefnera na aukciji: Ogrtač, "vijagra prsten", prvi broj Plejboja…

Lifestyle 02. dec 201813:26 > 13:27
Podeli:
Izvor: Reuters/File Photo

Predmeti iz lične kolekcije osnivača Plejboja Hjua Hefnera, od njegove pisaće mašine do prvog broja Plejboja s Merilin Monro na naslovnoj strani prodati su na dvodnevnoj aukciji u Los Anđelesu.

Obožavaoci Hefnera, čoveka stalno obučenog u svileni ogrtač, koji je bio poznat po večitim žurkama u okruženju brojnih prijateljica, skupo su platili da imaju delić tog mita.

Pisaća mašina na kojoj je Hefner sastavljao prvi broj Plejboja 1953. godine prodata je za 162.500 dolara, a njegova lična kopija prvog broja časopisa za 31.250 dolara, saopštila je aukcijska kuća Džulijen koja je organizovala prodaju. Aukcija je završena juče.

Jedan od njegovih ogrtača, od crvene svile pravljen po meri, prodat za 41.600 dolara dok je „vijagra prsten“, od 14-okaratnog zlata u kome se skrivala mala plava pilula, prodat za 22.400 dolara.

Spisak ponuđenih predmeta bio je dug, jakne za motocikl, limuzina, džukboks, sto za bilijar iz Pljeboj dvorca, i čak njegova zvezda na Holivudskoj stazi slavnih.

Američki glumac Džim Beluši platio je 3.125 dolara da dobije kopiju scenarija epizode kultne televizijske emisije „Subotom uveče uživo“ (Saturday Nihgt Live) kada je Hefner bio voditelj, 1977. godine.

Izvor : Robyn BECK / AFP

Hefner koji je dao doprinos seksualnoj revoluciji Amerikanaca preko svog „erotskog“ časopisa, umro je u septembru 2017. u 92. godini. Plejboj poznat u celom svetu i po svojim naslovnim stranama s golišavim ženama i svom logou zeca bio je senzacija od samog početka.

Međutim, pored svog časopisa Hefner je imao i unosnu imperiju diskoteka, televizijskih serija i modnih linija.

Prihodi od aukcijske prodaje će ići u Hefner fondaciju koja štiti građanska prava i posebno slobodu izražavanja, za šta se Hefner posebno zalagao.