Kako izgleda pešačiti 1.163 km do Južnog pola

Lifestyle 19. nov 201814:52 > 14:54
Izvor: Reuters/Pauline Askin

Kako izgleda hodati 47 dana na skijama i preći 1.163 km dug put od obale Antarktika do Južnog pola, bez ikakve pomoći, vukući za sobom sanke teške 137 kg i postati 26. osoba na svetu kojoj je to pošlo za rukom, ispričaće Davor Rostuhar u utorak 20.11. od 19h u Domu omladine Beograda.

Pisac i fotograf Davor Rostuhar ponovo je gost Putospektive nakon pet godina kada je pričao o svojoj osmomesečnoj avanturi motorom od Zagreba do Kejp tauna u Južnoafričkoj Republici.

Ovog puta je otišao još južnije i pričaće o svojoj ekspediciji na Južni pol koju je nazvao Polarni san.

„Pripremajući se za ovaj veliki poduhvat i sam sam radio puno na psihičkoj, mentalnoj pripremi, slušao sam stotine priča od ljudi koji su bili uspešni – o tome kako su postali uspešni, a na kraju sam to sve proučavao sam na sebi. Zadao sam sebi cilj daleko izvan svoje komforne zone i proučavao celi svoj put do tog cilja, kako sam svladavao prepreke, strahove, brige, izazove, krize…”, ispričao je Davor u intervju za portal Buka.

Kaže i da je svaki dan hodao po 10 do 12 sati, dok je ostalo vreme trošio na podizanje šatora, topljenje snega kako bi dobio vodu, hranjenje, punjenje baterija preko solarnih ploča, pisanje ekspedicijskog dnevnika, komunikaciju s bazom i timom…

Najveći izazov, kaže Davor, bila mu je samoća. „Čoveku je jako teško da bude sam zato što je naš um naučen da stalno prima raznorazne nadražaje kroz naša čula. Ja sam bio lišen svih tih nadražaja, u tom okruženju nije bilo ni mirisa ni zvukova, ničega za šta bi se pogled uhvatio. Bio sam potpuno sam, kao u praznom prostoru, sve što je bilo moje se povećavalo. Zato sam morao jako paziti kako da kontrolišem svoje misli i emocije, što sam učio na mentalnom treningu, ali sam podjednako hteo da posveim to vreme tišini i uživam u njoj“, objasnio je on.

Opširnije o ovoj avanturi Davora Rostuhara slušajte u utorak 20.11. od 19h, u Domu omladine Beograda.