Žene u sedmoj deceniji se više kreću od muškaraca

Lifestyle 07. nov 201819:42 > 19:44
Podeli:
Izvor: Ilustracija

Rezultati istraživanja u Finskoj su pokazali da se žene u 60-tim godinama više kreću od muškaraca istog životnog doba.

Prema nedavno objavljenoj studiji Univerziteta Turku u Finskoj, žene u 60-tim godinama više se kreću od svojih vršnjaka kada su u pitanju fizičke aktivnosti na poslu, a i u slobodno vreme.

„Rodne razlike tokom radnog dana delimično se mogu objasniti različitim obrascima posla. Žene iz ove generacije takođe imaju tendenciju da rade više kućnog posla nego muškarci, a uređaji za merenje, koje su nosili na zglobu tokom istraživanja, registrovali su sve ove aktivnosti“, rekla je Ana Pulaka, istraživač sa Univerziteta Turku i glavna autorka istraživanja.

Istraživanje je pokazalo da su žene, koje su učestvovale u studiji, bile jednako aktivne u svom slobodnom vremenu kao i na radnom mestu, dok su muškarci bili fizički aktivniji nakon radnog vremena.

Finski istraživači su ipak bili iznenađeni kada su otkrili da između profesija nije postojala razlika kada su u pitanju oblici fizičke aktivnosti koje ljudi tog životnog doba praktikuju u slobodno vreme.

Rezultati su takođe pokazali da su zaposleni bolje plaćenih profesija više fizički aktivni u slobodno vreme.

Studija je pokazala da je većina fizičkih aktivnosti tokom dana kod starijih zaposlenih povezana s odlaskom na posao i povratkom kući kao i različitim aktivnostima na radnom mestu.

„Važno je ohrabriti zaposlene da više pečače do posla nego što to sada rade. Zaposlene koji većinu dana sede, a posebno muškarce, trebalo bi hrabriti kako bi povećali svoj nivo aktivnosti tokom radnog vremena, na primer, koristeći stepenice umesto lifta i koristeći pauze kako bi se više kretali“, rekla je Sari Stenholm, vođa istraživanja.

Studija je zasnovana na podacima 878 starijih opštinskih službenika u Finskoj, a objavljena je u naučnom časopisu „Occupational & Environmental Medicine Journal“.