Portugal zabranjuje divlje životinje u cirkusu

Lifestyle 03. nov. 201816:04 > 17:36
Podeli:
Izvor: REUTERS/Claude Paris/Pool

Portugalske vlasti odlučile su do 2024. da zabrane korišćenje divljih životinja u cirkuskim predstavama, a zakon, što ga je u utorak uveče usvojio portugalski parlament, oduševio je aktiviste koji se bore za zaštitu životinja.

Zakon se odnosi na lavove, tigrove, slonove, kamile, zebre… a one su samo deo životinja koje novi zakon štiti od života u cirkusima. Reč je o ukupno oko 1100 životinja koje čine oko 40 životinjskih vrsta. 

„Zakon već dugo iščekujemo. Divljim životinjama mesto nije u cirkusima. Ljudi bi trebalo da pronađu razbibrigu u drugim stvarima, a da pritom ne pate životinje“, rekla je potpredsednica portugalskog udruženja za zaštitu životinja, Bjanka Santos. 

Zakon su zajedničkim snagama izglasali i levičari i desničari u portugalskom parlamentu. Portugal je na taj način postao jedna od četrdeset zemalja sveta koje zabranjuju zloupotrebu divljih životinja u cirkusima. Polovinu zemalja čine zemlje članice EU.

„Parlament je konačno shvatio da veći kavezi, stroža pravila i povećana kontrola ne rešavaju problem životinja lišenih dostojanstva i svedenih na marionete „, smatra član parlamenta, Andre Silva iz Stranke Ljudi-Životinje-Priroda.

Do 2024. godine vlasnici cirkusa moraće sve divlje životinje u vlasništvu da prijave u vladin registar, a one će odande biti poslate u prihvatne centre u Portugalu, ali i u svetu. 

Udruženje koje čine predstavnici dvadesetak portugalskih cirkusa, novom zakonu se protive. U saopštenju su objavili kako strahuju da će zakon rezultirati zatvaranjem cirkusa i gubitkom radnih mesta.