Nađeni zdravi tasmanijski đavoli, moguć opstanak vrste

Lifestyle 14. avg 201814:50 > 14:51
Izvor: REUTERS/Jason Reed

Grupa tasmanijskih đavola pronađena je u udaljenim delovima australijskog ostrva Tasmanije, podstakavši time nadu da će se ta ugrožena vrsta spasiti od izumiranja.

Ovi torbari koji žive jedino na Tasmaniji poslednje dve decenije pogođeni su zaraznim tumorom lica koji je izbrisao gotovo 80 odsto populacije.

Četrnaest primeraka, nezaraženih tom bolešću, pronađeni su tokom osmodnevne konzervatorske ekspedicije na jugozapadu ostrva, otkriva Dejvid Pemberton, šef programa „Save the Tasmanian Devil“.

Životinje su stare između 18 meseci i pet godina.

„Ovaj pronalazak veoma je važan“, ističe Pemberton. „Posebno je važna geografska lokacija na kojoj su pronađeni jer su bili u potpunosti izolovani od ostatka populacije“.

„Uvereni smo da ih ima još“, zaključio je on.

Tasmanijski đavoli koji su dobili ime zbog svog oglašavanja nalik režanju, najveći su torbari mesožderi na svetu. U odrasloj dobi narastu do 70 centimetara dužine i teže do 12 kilograma.

Naučnici su prikupili njihov izmet kako bi istražili mikrobiom, a uzeli su i tkivo biopsijom ušiju. Primerci su trenutno analizirani u laboratoriji kako bi se istražila genetska raznolikost zdravih đavola i uporedila se sa zaraženim populacijama.

„Pronalazak đavola sa svežom genetskom raznolikošću daje nam priliku da možda spasimo populaciju“, naglašava Pemberton.

Tamanijski đavoli izgubili su genetsku raznolikost i skloni su razmnožavanju s bliskim srodstvom, što je štetno i dovodi do niza drugih problema.

Naučnici upravo smanjenu genetsku raznolikost vide kao uzrok brzog širenja bolesti jer ona znači i nedostatak odgovora imunoloških sistema.

„Kad pronađemo populaciju poput ove javlja se potencijal genetske raznolikosti, što je uzbudljivo jer ih možemo seliti i znatnije mešati“, ističe Pemberton. „To nam daje nadu u njihovo preživljavanje“.

Smrtnonosni tumor koji je pogodio đavole uzrokuje bolne čirevima u ustima i grlu koji sprečavaju te torbare da jedu. Prenosi se razmnožavanjem ili međusobnim borbama.

Ako se bolest ne stavi pod kontrolu, naučnici strahuju da bi ta vrsta mogla nestati u nekoliko godina, poput tasmanijskog tigra. Poslednji primerak te vrste umro je 1936. godine.

Gubitak đavola bio bi štetan i za održavanje ekosistema Tasmanije, upozorava Pemberton.

„Tasmanijski đavoli su važni jer su postali glavni mesožderi nakon što je nestao tasmanijski tigar. Ne bismo samo izgubili jedinstvenu vrstu, nego bi se uticaj osetio i na lokalni ekosistem“, kazao je.