Nemci, Francuzi, Poljaci u Guči, sve ih spaja – zvuk trube

Lifestyle 09. avg. 201818:27 > 18:40
Podeli:
Izvor: N1

Dragačevski sabor trubača otvoren je podizanjem saborske zastave uz zvuke prangija i pesmu "Sa Ovčara i Kablara". Prvi dan sabora, obeležio je dolazak stranih posetilaca. Nemci, Francuzi, Poljaci... Sve ih spojio - zvuk trube.

Sabor trubača u Guči je vraćen tradiciji i na njemu više neće biti koncerata estradnih zvezda, a svi programi biće besplatni za posetioce.

Ove godine u Guči će za dane Sabora, koji traje do 12. avgusta, pored takmičenja trubačkih orkestara, biti održano i nekoliko koncerata majstora trube. I truba je upravo spojila mnoge nacije. Po nepisanom pravilu, prvog dana pristigli su stranci.

Saborsku zastavu je podigao ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin. Kaže za N1 da je drugi put u Guči i da ga najviše privlači atmosfera.

„Sviđa mi se Guča i lepo je i interesantno na Saboru. Viđam i obične ljude i profesionalce. Ali, atmosfera je divna“, kazao je Čepurin.

Domaćin ovogodišnjeg Sabora, ministar Nenad Popović, rekao je da truba „krije tajnu srpske duše“ i da ništa ne odražava bolje suštinu bića srpskog naroda od trube.

„Uz trubu smo osvajali slobodu, uz trubu smo se veselili, venčavali, krštavali decu, uz trubu smo se sahranjivali i tugovali. Zato ona, najbolje od svih instrumenata, odražava i prošlost i budućnost srpskog naroda“, rekao je Popović. 

Izvor : N1

A na saboru i specijalne cene. Flaša vode od jedan litar košta čak 300 dinara. Cene piva kreću se od 240 do 350 dinara. Kilogram prasećeg pečenja je 1.500, jagnjećeg 1.800 dinara, dok je pljeskavica 300 dinara.

Saobraćajna policija će u vreme trajanja Sabora trubača sprovesti pojačanu kontrolu saobraćaja. Presretači će biti prisutni na putevima koji vode ka Guči. Najobimnija kontrola se očekuje na putu od Čačka do Guče, gde će se, osim alko testa, kontrolisati i ispravnost vozila.

Svi vozači koji budu upravljali pod dejstvom alkohola biće isključeni iz saobraćaja, dok će onima sa preko 1,2 promila alkohola u krvi biti određeno policijsko zadržavanje od 12 sati. Put Lučani – Guča je zatvoren za saobraćaj zbog radova, dok su svi ostali putni pravci koji vode ka Guči, prohodni.