Nestle nije uspeo da zaštiti oblik čokoladice KitKat na sudu

Lifestyle 25. jul. 201819:54 > 19:57
Podeli:
Izvor: REUTERS/Hannah McKay/Photo Illustration

Švajcarska kompanija Nestle izgubila je bitku pred evropskim sudom, ali ne i rat, za odbranu svoje marke čokoladica KitKat, i njihovog oblika s četiri štangle.

Evropski sud pravde, sa sedištem u Luksemburgu je vratio ceo slučaj koji se povlači više od deset godina na početak na ponovno razmatranje u Kancelariju EU za intelektualnu svojinu, prenosi agencija AP.

Nestle, proizvođač te čokoladice, pokušava godinama da zaštiti oblik te čokoladice od četiri štangle, navodeći da taj prepoznatljiv oblik zaslužuje zaštitu. Kao što je Toblerone zaštitio piramidalni oblik njihovih čokolada čija marka je zaštićena.

U ovom slučaju suprotstavljeni su Nestle i američka firma Mondelez, vlasnika norveškog proizvođača slatkiša takoreći istog oblika pod nazivom Kvikk Lunsj (čita se kao engleski Kvik Lanč – brzi ručak).

Izvor : Tanjug/Fredrik Hagen/NTB Scanpix via AP

Evropski sud pravde presudio je danas protiv proizvođača KitKata, kompanije Nestle, navodeći da taj oblik nije prepoznat u svih 28 zemalja EU. Kako je naveo sud, oblik je prepoznat u deset zemalja, ali u četiri nije, Belgiji, Irskoj, Grčkoj i Portugalu.

Sud se složio s proizvođačem norveškog slatkiša Kvikk Lunsj, dugo godina omiljenim među planinarima i skijašima koji je nastao dve godine posle izlaska KitKata 1935. godine.

Slučaj se povlači od 2006. godine kada je kancelarija EU za intelektualnu svojinu dozvolila Nestleu da registruje oblik KitKat čokoladica kao svoju prepoznatljivu marku. Na tu odluku se 2007. žalio Mondelez, koji proizvodi norveški slatkiš.

Jedan izvor u evropskom sudu rekao je za Frans pres da danas niko nije dobio i niko nije izgubio ali da je Nestle ipak izgubio bitku jer bi više voleo da je potvrđena odluka iz 2006. u kojoj se kompaniji priznaje pravo na tu marku.