Noćenje u Mandelinoj zatvorskoj ćeliji na aukciji

Lifestyle 05. jul 201809:01 > 09:07
Podeli:
Izvor: Pixabay

Kako bi se finansirao humanitarni projekat za južnoafričke zatvorenike, činilo se logičnim ponuditi na aukciji noćenje u jednoj od najpoznatijih zatvorskih ćelija na svetu, onoj u kojoj je kaznu služila ikona južnoafričke borbe protiv aparthejda Nelson Mandela.

Tako razmišlja zaklada „CEO Sleepout“, koja se proslavila prodajući glavnim direktorima i milijarderima sveta noćenja na neobičnim mestima kako bi se finansirali humanitarni projekti za najsiromašnije.

„Nijedna aukcija tog tipa nije se nikada održala u Južnoafričkoj Republici“, navodi fondacija na svojoj internet stranici.

„Onaj ko ponudi najviše dobiće čast da provede noć u istorijskoj ćeliji broj 7 u kojoj je Mandela proveo 18 godina“, navodi se.

Smeštena na ostrvu Roben, ispred Kejptauna, ta ledena betonska ćelija površine 2,4 sa 2,1 metar u kojoj je ležao prvi crni predsednik Južnoafričke Republike (1994-1999) jedna je od najpoznatijih na svetu.

Upisan na UNESKO-vu listu svetske baštine, zatvor-muzej svake godine poseti više od 300.000 ljudi.

Nakon što je 2016. godine organizovala noćenje za poslodavce ispod mosta u Johanesburgu, čime je prikupljen novac za pomoć beskućnicima, fondacija je ove godine odlučila na poseban način proslaviti 100. godišnjicu rođenja Nelsona Mandele, koja se obeležava 18. jula.

Noćenje u njegovoj ćeliji, predviđeno 18. jula, procenjeno je na početnu cenu od 250.000 dolara, a prema tvrdnjama fondacije na aukciji putem interneta već se nudi 300.000 dolara.

Ime srećnog dobitnika biće objavljeno po zaključenju aukcije 16. jula.

„Prikupljeni novac iskoristiće se za „finansiranje projekta ‘iz zatvora na univerzitet’ koji će omogućiti bolje obrazovanje južnoafričkih zatvorenika“, rekla je portparolka fondacije, Lien Mekgouan.

Fondacija Nelsona Mandele kazala je da nije upoznata s tom inicijativom i da ne može biti odgovorna za korišćenje ćelije. Muzej na ostrvu Roben nije bio dostupan za komentar.