Dosadili im hoteli, pa na odmor putuju – u svojim kućama

Lifestyle 01. jul 201816:37 > 16:46
Izvor: VOA

Kamp vozilo - kombinacija kamp kućice i autobusa, ili kuća na točkovima, spoj je ljubavi Amerikanaca prema automobilima i prema slobodi. Ova vozila pojavila su se tridesetih godina 20. veka i danas su veoma popularna. Više od devet miliona Amerikanaca provodi svoj odmor u kući na točkovima.

Meri Digvajer Romanjoli izvodi kantri pesmu ispred svoje kuće na točkovima ili kamp vozila. Kupila je ovaj mini dom prošle godine i kaže da nije mogla biti srećnija.

„Ovo je spavaća soba, stavila sam zavese da bih imala malo privatnosti. Ovde je kuhinja, ima mesta za dvoje. Tu kuvamo. Imamo mikrotalasnu i frižider, mali su. Rade na struju, gas ili baterije, dakle možete da birate izvor energije“, pokazala je svoj dom Romanjoni.

Kuće na točkovima su deo američke kulture. Male su, pokretne, a ujedno i jeftin način da se putuje – odmor u kući na točkovima prosečnog Amerikanca košta 60 odsto manje nego tradicionalni odmor.

„Malo je i lagano – vozilo je teško 1.270 kilograma, što znači da može da ga povuče i mali auto. Zato sam ga i kupila – ja se bavim muzikom, idem po festivalima. I mnogo mi je komotnije tako, jer sam završila sa spavanjem u šatorima“, dodaje Meri.

Postoje dve vrste rekreacionih vozila – takozvane prikolice na pet točkova koje se vežu za auto, i kamperi koji više liče na autobuse. Ovakva vozila – kuće mogu da budu mala,  ali i veoma luksuzna i prostrana. Recimo, u ovom se nalaze šporet, frižider, topla voda i čak osam kreveta.

„Imamo mašinu za pranje i sušenje veša, tuš i mali toalet. Uz to, ne moramo da brinemo o čistoći hotelske sobe ili postavljanju šatora koji nisu bili dobro rešenje ni sa dušecima na naduvavanje“, kazala je Džuli Baund, vlasnica ovog vozila.

„Idemo sa ovim gde god hoćemo, pa i na plažu, jer je to naša kuća! Čisto je, možemo da spremamo i svoju hranu“, kaže još jedna vlasnica vozila Dženet E. Briden.

Vlasnici ovih kuća na točkovima kažu da one nisu dobro rešenje samo za leto. Mnoge od njih imaju grejanje ili čak električne kamine, pa su dobro rešenje i za zimski odmor na skijalištu.

„Jeftinije je kada imate sopstveni kamper i idete gde hoćete. Mi idemo negde svakog vikenda, pobegnemo makar na kratko“, kaže Džuli Baund.

Svako sa vozačkom dozvolom može da vozi i kuću na točkovima. Ipak, treba paziti jer se zbog veličine ovih udobnih vozila pojavljuje i više mrtvih uglova.

„Kao da vozite auto, ali mnogo veliki, pa morate biti oprezni. Ovo vozilo se ne može zaustaviti istom brzinom kao i automobil, I uz to – obično vučemo još jedan auto“, kaže jedan od vlasnika.

Ali mogućnost da putujete zajedno sa svojom kućom uopšte nije jeftina – rekreaciona vozila ili kuće na točkovima koštaju od 10 hiljada do čak pola miliona dolara.