U Francuskoj izložba o kreativnom procesu Pabla Pikasa

Lifestyle 14. jun 201812:04 > 12:08
Podeli:
Izvor: AFP/Ralph Gati

Muzej Fabr u Monpeljeu na jugu Francuske organizuje izložbu posvećenu "hvatanju kreativnog trenutka stalne umetničke inovacije" Pabla Pikasa bogatom retrospektivom 77 godina života umetnika kroz 100 njegovih dela.

„Treba izmišljati nove izume“, rekao je jednom prilikom Pikaso svom prijatelju, francuskom pesniku Gijomu Apolineru, rekao je direktor muzeja Fabr Mišel Iler i dodao da ta rečenica predstavlja „filozofiju“ sjajnog španskog umetnika.

Izložba, koja traje od 15. juna do 23. septembra, deo je međunarodne manifestacije Pikaso-Mediteran. Pored izložbe, muzej u Monpeljeu će biti domaćin međunarodnog seminara na kojem se 15. i 16. juna očekuju najveći stručnjaci Pikosovog opusa.

Izložba nudi oko 100 dela – slika, skulptura, crteža i skica Pikasa iz raznih njegovih stvaralačkih perioda kako bi posetioci mogli da imaju uvid u raznovsnost „tog džina umetnosti“, rekao je Iler.

Muzej je izabrao nekoliko ključnih trenutaka u Pikasovom životu koji su uticali na njegov rad, među kojima je 1895. godina, kada je umetnik izgubio sestru. Taj period je pun emotivnih slika i autoprterta. Ključni datum je 1901. godina kad je Pikaso otkrio Pariz i započeo svoj „modri period“ slikanja.

Muzej podseća na period pre kubizma pravca koji je Pikasa osnovao sa Žoržom Brakom kao i uticaj nadrealizma na umetnika, proces stvaranja Gernike i period posle rata.

Izložba se završava rečenicom koju je Pikaso o svom starenju rekao francuskom pesniku Polu Elijaru.

„Imam sve manje vremena, a sve više toga da kažem“, rekao je španski umetnik.

Pikaso (1881-1973) bio je svestrani umetnik – slikar, vajar, crtač i grafičar, jedan od najvećih u 20. veku, koji je proveo polovinu svog života u Francuskoj.

Smatra se jednim od najplodnijih slikara svih vremena. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, napravio je oko 13.500 slika, 100.000 grafika, 34.000 ilustracija za knjige i 500 skulptura.