Pripadnici papine garde dobili nove "haj-tek šlemove"

Lifestyle 06. maj 201813:36 > 13:39
Izvor: Pixabay

Najmanja vojska na svetu, vatikanska Švajcarska garda prima 33 novih vojnika pa se će ukupan broj njenih pripadnika povećati na 135.

Za ovu su priliku pripadnici ličnih snaga bezbednosti pape Franje službenim uniformama dodali i šlem napravljenu od visoko tehnološkog materijala, nastalu uz pomoć 3D printera.

U odnosu na stare metalne kacige, nove su mnogo lakše i otporne na ultraljubičaste zrake. Svaka košta 880 evra, što je oko 50 odsto više nego što se izdvajalo za stare.

Švajcarska garda ima više vrsta štitnika za glavu, među kojima su, uz metalne kacige i kape širokog oboda i postavljene kožne kape. U prošlosti su sve bile ukrašene perjem fazana.

Za služenje u papinoj gardi svaki kandidat mora da ispunjava sledeće uslove: mora da bude katolik i neoženjen, mora da ima švajcarsko državljanstvo i da prethodno završi vojnu školu u Švajcarskoj. Kandidat mora da bude star između 19 i 30 godina, visok najmanje 174 centimetara i mora da ima najmanje srednjoškolsko obrazovanje. Ženama nije dopušteno služenje u gardi.

Nakon primanja u gardu, regruti polažu zakletvu na vernost Papi. Ona se svake godine održava 6. maja. Ceremonija polaganja zakletve održava se u dvorištu San Damaso u Vatikanu, pri čemu vojni kapelan naglas čita tekst zakletve na jeziku gardista, uglavnom na nemačkom, a ponekad na francuskom ili italijanskom.