Saudijci grade jedan od najvećih centara zabave na svetu

Lifestyle 30. apr 201808:50 > 08:57
Podeli:
Izvor: AFP/ Bertrand Guay

U blizini Rijada, glavnog grada Saudijske Arabije, postavljeni su temelji projekta "Kvidija", koji će biti jedan od najvećih centara zabave na svetu.

Ceremoniji postavljanja temelja centra koji bi trebalo da bude izgrađen na području udaljenom 40 kilometara zapadno od Rijada, na površini od 334 kvadratna kilometra, prisustvovali su saudijski kralj Salman bin Abdulaziz al Saud, saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman i brojni regionalni i međunarodni investitori.  

Pretpostavlja se da će po izgradnji Kvidije milijarde dolara koje saudijski državljani na zabavu troše u inostranstvu ostati na domaćem tržištu, da će strani investitori doći u zemlju, i da će to područje postati popularna turistička destinacija za posetioce iz regiona i celog sveta.  

Prva faza projekta bi mogla biti završena već 2022. godine.  

Saudijska novinska agencija SPA javila je kako je predsedavajući izvršnog odbora projekta Majkl Rajnenger na svečanoj ceremoniji izjavio kako projekat, s njegovim sportskim, zabavnim i kulturnim aktivnostima, čeka blistava budućnost.  

Rajnenger je kazao kako će se raditi s istaknutim stručnjacima kako bi posetiocima i svim stanovnicima Saudijske Arabije ponudili novu vrstu zabave.  

Dodao je kako je ovaj projekat jedan od kamena temeljaca Vizije za 2030. godinu.

On je istakao da dve trećine stanovništva Saudijske Arabije čine osobe mlađe od 35 godina, ali je dodao i kako će projekat biti ozbiljno tržište i za međunarodne investitore i zbog blizine glavnog grada.  

Istakao je kako će „Kvidija“, površinski gledano, biti 2,5 puta veća od Disney Worlda u Orlandu i da će od 2030. godine moći da primiti 17 miliona posetilaca.  

Osim toga, pretpostavlja se da će, zahvaljujući ovom projektu, biti otvoreno oko 57.000 radnih mesta.  

Saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Salman prošle godine je kazao kako su počeli s radom na projektu „Kvidija“, koji će biti najveći grad zabave, sporta i kulture u Saudijskoj Arabiji.