Najveća baklava na svetu napravljena u Ankari

Lifestyle 22. mar 201814:53 > 15:00
Podeli:
Izvor: Anadolija

Poslastičari iz različitih delova Turske ujedinili su snage i napravili najveću baklavu na svetu, što je potvrdila i komisija za uvrštavanje u Ginisovu knjigu rekorda.

Rekordnih 515 kilograma baklave turski poslastičari su ispekli u jednoj tepsiji, a predstavnici komisije za uvrštavanje u Ginisovu knjigu rekorda su pratili pokušaj i ocenili ga uspešnim.

Jedan od sponzora najveće baklave na svetu bila je kompanija MADO, a njen čelnik Mehmet Kanbur je rekao kako su poslastičari na tom zadatku radili protekla tri meseca. Ističući kako je cilj da se baklava registruje kao proizvod turske tradicije, Kanbur kaže da je poslata poruka da je vreme za poslastice, a ne za svađe i sukobe u svetu.

„Turska baklava ima svoje mesto pri rođenju, smrti ljudi, tokom bajrama i svih posebnih dana u našim životima. Pokazali smo svetu najbolju poslasticu. Ovih 515 kilograma baklave dvostruko je više od starog rekorda“, kazao je Kanbur.

Najveća baklava na svetu ispečena je u 2,5 metara širokoj i 7,5 metara dugoj tepsiji, a ima ukupno 11.800 komada/porcija.

„Privilegovani smo i srećni zbog uspešnog obaranja svetskog rekorda“, kazao je jedan od predstavnika sponzora Atilla Kanbur.