Kompanija Lego priznala da je proizvela previše kockica

Lifestyle 06. mar 201821:38 > 07. mar 2018 07:38
Podeli:
Izvor: REUTERS/Jason Lee

Problemi s prevelikim brojem Lego kockica mnogim roditeljima nisu strani, ali prvi put je i sama kompanija priznala da ih je previše proizvela, izvestivši o padu prihoda i dobiti nakon 12 godina rasta, pišu britanski mediji.

Danski proizvođač saopštio je da su mu u 2017. prihodi i dobit smanjeni prvi put u 13 godina, a slabe rezultate pripisuju tome što su bili primorani sa jeftino prodaju viškove sa skladišta.

Portparolka kompanije kazala je da su na skladištima robnih kuća i trgovina imali prevelike zalihe. „Nije bilo dovoljno prostora da se igračke lansirane 2017. dovedu na police prodavnica, a trgovinu igračaka pokreću noviteti“, dodala je.

Osim rasprodaje viškova, u danskom proizvođaču izdvajaju i pad prodaje u Evropi i na severnoameričkom tržištu, prenosi britanski BBC.

Izvršni direktor Lego Grupe Nils Kristijansen kazao je da se taj problem ne može brzo rešiti i da će proći određeno vreme pre nego što kompanija počne da dugoročno raste.

Slabi rezultati nadovezuju se na ukidanje 1.400 radnih mesta širom sveta u septembru prošle godine, uz obrazloženje danske kompanije o potrebi ‘resetovanja’ poslovanja.

Prihodi u 2017. godini pali su osam posto, na 35 milijardi danskih kruna (5,8 milijardi dolara). Dobit pre oporezivanja smanjena je 18 posto, na 10,4 milijarde kruna.

„Godina 2017. bila je izazovna i sve u svemu nismo zadovoljni finansijskim rezultatima“, kazao je Kristijansen. Dodao je ipak da su se poslovni rezultati na kraju godine poboljšali, uz rast prodaje na sedam od 12 glavnih tržišta.

Kompanija povećava prodaju na novim tržištima, najpre u Aziji. U Legu, kažu, vide snažan potencijal za njihovo poslovanje u Kini, gde su prošle godine zabeležili dvocifren rast prihoda.

„U boljoj smo formi započeli 2018. i tokom godine stabiliziraćemo poslovanje kontinuiranim ulaganjima u sjajne proizvode, efektan globalni marketing i bolju realizaciju“, kazao je izvršni direktor.

U septembru je Lego objavio da im je polugodišnje rezultate pogodilo preterano širenje na proizvode izvan segmenta igračaka, poput Lego filmova, podseća BBC.

Predsednik danske kompanije Jorgen Knudstorp tada je upozorio da je složenija struktura proizvoda otežala dalji rast kompanije. Stoga je grupa pritisnula dugme za resetovanje, usredsredivši se na gradnju manje i manje složene organizacione strukture, dodao je.