U bašti našao prsten za koji se veruje da je star 700 godina

Lifestyle 26. feb. 201816:50 > 16:53
Podeli:
Izvor: CLARA AMIT/ISRAELI ANTIQUITIES AUTHORITY

Jedan mladi baštovan u Izraelu našao je dobro očuvan bronzani prsten s likom Svetog Nikole, saopštila je Izraelska uprava antikviteta.

Pleveći baštu jedne kuće u selu Jogev, na severu Izraela, Dekel Ben-Šitrit (23) je ugledao prsten za koji se misli da je star 700 godina.

Arheolozi procenjuju da je prsten nastao između 12. i 15. veka.

„Malo sam ga protrljao i video urezani ljudski lik u okviru”, ispričao je baštovan.

Fotografiju prstena je objavio na Fejsbuku, a njegov sused Dror Ben Josef, jedan od direktora Izraelske uprave za prirodu i parkove, videvši to mu je savetovao da se obrati Upravi za antikvitete.

Ta uprava je najavila da će nalazača prstena odlikovati „sertifikatom dobrog građanina“, javljaju izraelski mediji.

Prsten će biti deo Kolekcije nacionalnog blaga Izraela.

Arheološkinja Jana Čekanovec, specijalistkinja za vizantijsku eru, rekla je da je prstan začuđujće dobro očuvan i da će uveliko doprineti nauci.

„Na prstenu je lik čoveka sa štapom. Na osnovu preliminarne analize, čini se da je to Sveti Nikola koji drži svoju oznaku – sveštenički štap“, rekla je ona.

Sveti Nikola se smatra zaštitnikom moreplovaca, hodočasnika i putnika uopšte.

Čekanovec zato smatra da je moguće da je prsten izgubio neki hodočasnik koji je želeo da ga Sveti Nikola štiti na putovanjima jer su ikone tog sveca na Bliski istok donosili hodočasnici iz celog Vizantijskog carstva.

Arheolog Jotam Teper je objasnio da je kroz selo Jogev, gde je nađen prsten, prolazio glavni rimski put do planine Tavor, te da su tuda vekovima išli i hodočasnici na putu za Nazaret.