Japanci koriste samo pola godišnjeg i tada ih grize savest

Lifestyle 13. dec 201711:38 > 11:52
Podeli:
Izvor: REUTERS/Kim Kyung Hoon

Radnici u Japanu koriste samo pola svog godišnjeg odmora, ali i za taj period osećaju grižu savesti, rezultati su nedavnog istraživanja.

Već drugu godinu zaredom, japanski radnici su na poslednjem mestu po istraživanju kompanije „Ekspedija“ o radnim navikama, koje je obuhvatilo 30 zemalja, jer godišnje koriste samo deset dana odmora.

Ne samo da se malo odmaraju, već im je i sama pomisao na odmor neprijatna. Oko 63 odsto radnika reklo je da se osećaju krivim zbog odmora. Njihovi susjedi u Južnoj Koreji i Singapuru su na drugom i trećem mestu sa 61, odnosno 35 odsto, javlja „Raša tudej“. 

Za razliku od azijskih zemalja, radnici u Italiji, Meksiku i Španiji imaju najmanji osećaj krivice kada koriste godišnji odmor. 

Japanski radnici kažu da izbegavaju godišnji odmor zbog različitih razloga, uključujući „nedostatak radnika“, ali i solidarnost sa kolegama. Takođe, 33 odsto japanskih ispitanika kaže da „ne zna“ da li bi njihovi poslodavci odobrili odmor. 

U istraživanju je učestvovalo 15.081 odraslo lice u 30 zemalja. 

Japan je poznat po intenzivnim radnim navikama. Svake godine stotine ljudi se ubiju ili umru od moždanog ili srčanog udara usled preopterećenja na poslu. 

Jedan od poznatijih slučajeva „karošija“, odnosno smrti usled prevelikog rada, u slučaju koji preplavio medije u Japanu, odnosi se na 31-godišnju novinarku, koja je umrla od srčanog zastoja nakon što je u toku jednog meseca radila prekovremeno 159 sati.