Hiljade pingvinčića uginulo od gladi na Antarktiku

Lifestyle 14. okt. 201721:31 > 21:38
Podeli:
Izvor: AFP PHOTO / Y Ropert-Coudert/CNRS/IPEV

Samo dva pileta Adelijska pingvina u koloniji koja broji čak 36.000 ovih ptica na istočnom Antarktiku, preživela su sezonu uzgoja koju eksperti opisuju kao “katastrofalnu”, prenosi BBC.

Pingvinčići su umirali od gladi jer su njihovi roditelji, usled neobično velikih količina leda u ovo doba godine, morali da prelaze veće daljine kako bi pronašli hranu.

Sličan pomor dogodio se i 2015. godine, podseća BBC.

Grupe za zaštitu životinja pozivaju na hitnu akciju kako bi se kolonija zaštitila.

Svetski fond za prirodu (WWF) zatražio je zabranu pecanja krilova u toj oblasti, kako bi se životinjskim vrstama na Antarktiku, uključujući i Adelijske pingvine, obezbedila veća količina hrane.

Predlog WWF-a biće razmotren iduće nedelje na sastanku Komisije za zaštitu morskih bića na Antarktiku, koju čine 25 država članica i Evropska unija.

“Otvaranje ove oblasti za pecanje krilova predstavlja direktnu konkurenciju Adelijskim pingvinima u potrazi za hranom, dok se oporavljaju od dve katastrofalne sezone uzgoja u samo četiri godine. To je nerazumno”, upozorio je Rod Dauni, šef polarnog programa u WWF-u.

Komisija zato, kako kaže, mora da odredi novu zaštićenu zonu u vodama istočnog Antarktika kako bi se zaštio dom pingvina.