Dva tigra iz razorenog Alepa dobijaju dom u Holandiji

Lifestyle 13. okt. 201721:56 > 22:02
Podeli:
Izvor: Ahu Savan An / FOUR PAWS / AFP

Dva tigra spasena iz napuštenog zoološkog vrta u sirijskom gradu Alepu tokom rata, dobiće novi dom u Holandiji, saopšteno je iz jedne organizacije za zaštitu životinja.

Brat i sestra, Sultan i Saida, stići će u ponedeljak u Holandiju nakon što su, sa još 11 životinja evakuisani ranije ove godine iz zoo vrta i zabavnog parka u opustošenom sirijskom gradu, piše agencije AFP.

Dobrovoljna organizacija „Četiri šape“ (Four Paws), koja pomaže životinjama u nevolji širom sveta, dovela je tigrove iz Sirije i Turske krajem jula zajedno sa još pet lavova, dva medveda, dve hijene i dva psa.

Posle kratkog boravka u Turskoj u centru za zbrinjavanje i lečenje životinja, gde su oporavljene od iznemoglosti zbog zanemarivanja, životinje su odvedene u Jordan sredinom avgusta. Dok će većina od 13 životinja ostati u Jordanu, Sultan i Saida će biti zbrinuti u utočištu Felida, u mestu Nijeberkop, na severu Holandije.

Životinje, koje će biti smeštene u najtišem delu utočišta, dobiće poseban medicinski tretman kako bi im se pomoglo da prevaziđu traume rata i razviju prirodnije ponašanje.

Oni su „živeli u ratnoj zoni, bili su žedni i gladni i mogli su čuti puno buke od bombardovanja“, preživeli su veliki stres, rekla je direktorka ovog centra za zaštitu životinja Simona Šuls.

„To je sjajna druga šansa za ove životinje“, rekla je ona, dodajući da će par moći da kasnije bude prebačen na drugo mesto u zavisnosti od njihovog oporavka.

U aprilu, u teškoj misiji u Iraku, „Četiri šape“ su spasili lava i medveda, poslednje preživele iz razorenog zoološkog vrta u Mosulu.