Toaleti zapušeni isečenim novčanicama od 500 evra

Lifestyle 18. sep 201720:32 > 20:37
Podeli:
Izvor: REUTERS/ Leonhard Foeger

Ženevski pravosudni organi istražuje misteriozno otkriće zapušenih toaleta novčanicama od 500 evra u ukupnoj vrednosti od oko 100.000 evra u jednoj ekspozituri banke UBS i tri susedna restorana.

Ove novčanice su izgleda bile makazama isečene, rekao je za Frans pres portparol ženevskog suda Vensan Deruan i potvrdio izveštaj lista Tribun de Ženev (Tribun de Geneve).

„Zapušavanje toaleta bilo je kao kolateralna šteta“, rekao je on.

Slučaj se dogodio sredinom maja, a o tome ko je to uradio još se ništa ne obelodanjuje.

Prvo su bili zapušeni toaleti u prostoriji sa sefovima jedne ekspoziture banke UBS, naveo je ženevski sud. Nekoliko dana kasnije toaleti tri restorana u okolini su imala isti problem.

Vlasti su uspele da spasu i sačuvaju deo novca, a dve osobe su osumnjičene. U ovoj fazi pravosudni organi odbijaju da pruže dalje detalje o ovom slučaju pošto je istraga u toku.

Prema ženevskom listu, novac je pripadao Španjolkama koje su ga stavile u sef u Ženevi pre nekoliko godina.

Policija je saznala o slučaju zbog pritužbi restorana, nezadovoljnih što su im zapušeni toaleti.

Da misterija bude veća, jedan advokat koji predstavlja osobe koje su bacile novčanice, došao je i platio restoranima troškove otpušavanja toaleta, rekao je Deruan i objasnio da su tada vlasnici restorana povukli tužbe.

Iako u Švajcarskoj nije ilegalno uništavanje novčanica, kao ni zapušavnje toaleta novčanicama, sudske vlasti su rešile da sprovedu istragu iz predostrožnosti i provere poreklo novčanica i utvrde da li je sumnjivo, naveo je portparol suda.

Banka UBS nije davala saopštenja.