Čovek iz Dervente u 82. godini skočio padobranom

Lifestyle 17. sep 201715:34 > 20:38
Podeli:
Izvor: Anadolija

Spasoje Vidić iz Dervente je u 82. godini ispunio svoj životni san i skočio padobranom iz aviona sa 3.000 metara visine.

Spasoje Vasilić iz Dervente u 82. godini života ispunio je svoj san, da sa padobranom skoči iz aviona sa oko 3.000 metara visine.

Ovaj penzioner, bavi se lovom i ribolovom, voli brzinu i šalu. Ovaj vitalni stariji čovek pre skoka na Sportskom aerodromu Urije u Prijedoru nije pokazivao nikakve znakove straha. Kako kaže, skok je planirao već duže vreme.

„Sad sam imao želju da dođem, želja mi je ispunjena. Bilo mi je lepo. Dole je lepo pogledati, drago mi je što sam došao, drago mi je što sam zdrav, osećam se normalno kao da nisam nikud ni išao, trebalo je da skočim pre deset, pa pre pet godina, i to mi je uvek bila želja, da skočim iz aviona“, ispričao je.

Tandem skokovi mogući su od 14. godine života dok gornja starosna granica za skokove nije definisana, a prema rečima stručnjaka ljudi mogu skakati sve dok su zdravi.

Rade Čajić, tandem pilot, skokovima se bavi više od 40 godina. Iza njega je 3.400 skokova, od čega približno 500 skokova u tandem varijanti.

Priliku da kroz skok vodi Vasilića, obzirom na njegove godine, Čajić smatra izuzetnom srećom.

„Doživljaj ovog skoka je nemoguće opisati i prepričati. Ta činjenica i mogućnost da mozak naredi mišićima da te iznesu iz tog sigurnog prostora aviona u slobodni prostor, u prostor slobodnog padanja, ta desetinka koja toliko traje je savršena“, objašnjava Čajić.

Nakon skoka sa Vasilićem dodao je da je skok protekao mnogo bolje nego što se nadao, a da je Vasilić bio čvršći od mnogih mladih sa kojima je ranije skakao.