Tečne mačke i krokodili za klađenje osvojili anti-Nobela

Lifestyle 15. sep 201719:43 > 16. sep 2017 10:20
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Napori naučnika koji su se posvetili dubokim pitanjima poput agregatnog stanja mačke, uticaja držanja krokodila na kockanje ili sviranja australijskog muzičkog instrumenta didžeridua na hrkanje, krunisani su dodelom anti-Nobelove (Ig Nobel) nagrade koja se dodeljuje za besmislena otkrića.

Nagrade je osmislio Mark Abrahams, urednika časopisa za neverovatna istraživanja, i nije im namera da nagrade najbolje ili najgore u nauci, već da ukažu na istraživanja koja ohrabruju ljude da razmišljaju nekonvencionalno.

„Nadamo se da će to vratiti ljude navikama koje su imali kao deca kada su obraćali pažnju na neobične stvari i razmišljali jesu li dobre ili loše“, rekao je Abrahams.

Nagrađen je Francuz Mark Antoan Fardin koji je 2014. istraživao može li mačka istovremeo biti i čvrsta i tečna, inspiriran fotografijama mačaka koje su se zaglavile u čašama ili kantama.

Dobitnik anti-Nobela za fiziku koristio je matematičke proračune kako bi zaključio da aktivne mlade mačke zadržavaju svoje fizičke osobine duže nego starije lenje mačke.

Rad drugog dobitnika ima nešto jasniju praktičnu primenu. Dobitnici za područje ekonomije Metju Roklof i Nensi Grir sproveli su eksperiment u kojem su problematični kockari i rekreativni kockari držali krokodile duge metar pre igranja na automatima za sreću.

Istraživanje sprovedeno 2010. nad 103 osobe u australijskom Kvinslendu pokazalo je da će problematični kockari verovatnije uložiti veće iznose pošto drže krokodile jer je njihov mozak protumačio uzbuđenje koje je rezultat držanja opasnog reptila kao veću verovatnoću za dobitak.

Međunarodni šestočlani tim osvojio je nagradu za mir zahvaljujući radu iz 2005. godine u kojem su analizirali sviranje didžeridua kao alternativno lečenje sindroma opstruktivne apneje u spavanju. Zaključak je bio da bi australijswki instrument mogao biti od neke koristi, ali ne zbog tona koji proizvodi nego zbog svakodnevnog duvanja u instrument koji može da ojača gornji deo disajnih puteva.

Nagrade koje se dodeljuju 27. godinu zaredom uručiće u četvrtak stvarni dobitnici Nobelove nagrade na Univerzitetu Harvard.