Snežni leopard skinut sa liste ugroženih vrsta

Lifestyle 14. sep 201719:12 > 19:20
Podeli:
Izvor: Wikimedia/Steve Tracy

Snežni leopard, koji se dugo vodio kao ugrožena vrsta, pomeren je u kategoriju "ranjivih", naveli su međunarodni konzervatori, uz upozorenje da nova klasifikacija ne znači da je vrsta bezbedna.

Životinje se i dalje suočavaju sa velikim izazovima, posebno krivolovom i nedostatkom plena u njihovom himalajskom staništu.

„Vrsta je i dalje u velikoj opasnosti od istrebljenja u divljini i izvesno i dalje opada, samo ne u meri u kojoj smo do sada mislili“, rekao je Tom Mekarti, šef programa za snežne leoparde u grupi za očuvanje velikih mačaka Pantera.

Snežni leopardi su bili na listi ugroženih od 1972.godine.

Nova klasifikacija koju je objavila Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) usledila je posle trogodišnjih procena. Tokom tog vremena, eksperti su ustanovili da u divljini ima više od 2.500 snežnih leoparda i da im broj ne opada brzo, što su kriterijumi da bi vrsta bila ugrožena.

Koristeći napredne metode brojanja, zaključili su da u divljini ima oko 4.000 tih mačaka.

Ipak, eksperti su upozorili da je procena zasnovana na detaljnom pregledu samo dva odsto njihovih boravišta visoko u planinama, koja se prostiru u 12 azijskih zemalja.

Neki od pozitivnih faktora su povećanje broja rezervata i pojačani napori lokalnih zajednica da leoparde zaštite od lovokradica.

Zajednice rade i na sprečavanju osvete lokalnih pastira za izgubljenu stoku, gradeći obore u koje predatori ne mogu da prodru.

Snežni leopardi su na meti lovaca zbog gustog krzna i kostiju, a količina divljači koju love opada zbog velikog broja domaće stoke koja troši pašnjake.