Dali nije otac Katalonke koja je tražila njegovu ekshumaciju

Lifestyle 06. sep 201720:10 > 20:14
Izvor: AFP

Katalonka Pilar Abel (62) koja je pre nekoliko meseci tražila ekshumaciju Salvadora Dalija i uzimanje uzorka DNK zbog utvrđivanja očinstva nije ćerka čuvenog španskog umetnika, saopštila je danas Dalijeva fonndacija.

„Rezultati testova DNK pokazuju da Pilar Abel nije Dalijeva ćerka i nije u krvnom srodstvu s njim“, navodi se u saopštenju.

Pilar Abel koja za sebe kaže da je vidovnjak i bavi se proricanjem sudbine putem karata, podnela je pre nekoliko meseci zahtev sudu za ekshumaciju Dalijevog tela jer je tvrdila da je njegova ćerka i da je njena majka imala avanturu sa umetnikom.

Ekshumacija je sprovedena daleko od očiju javnosti, a prisutni su morali da ostave svoje mobilne telefone na ulazu u pozorište-muzej Dali u Figeresu, gde je sahranjen umetnik koji je umro 23. januara 1989. godine.

Njegova ekshumacija i tvrdnja patologa koji su naveli da je Dalijevo balsamovo telo ostalo isto kao i njegovi ekscentrični brkovi izazvala je svetsku pažnju.

Da je utvrđeno očinstvo, Pilar Abel bi imala pravo da traži oko 25 odsto nasledstva umetnika koje pripada španskoj državi.

Dali (1904-1989) je bio po mnogim kritičarima „majstor nadrealizma“ i jedan od najznačajnijih umetnika 20. veka. Bavio se slikanjem, pisanjem, vajanjem, scenografijom i glumom.

Čitavog života je verovao u svoju posebnost. Jedni su ga smatrali genijem, dok su drugi govorili o njemu kao poremećenom egocentriku, čija su dela bezvredna.

Mada su ga španski likovni kritičari uvek smatrali za nadobudnog i netalentovanog šarlatana, popularnost i prodajna cena njegovih dela neprestano su rasli. Danas, svetski kolekcionari plaćaju milione dolara kako bi u svojoj kolekciji imali bar jednu Dalijevu sliku.