Naredne četiri godine bez zvonjave sa Big Bena

Lifestyle 14. avg. 201711:37 > 11:43
Podeli:
Izvor: REUTERS/Neil Hall

Big Ben, zvono koje se nalazi u čuvenom tornju sa satom u sklopu Vestminsterske palate, 21. avgusta tačno u podne propustiće redovnu zvonjavu, a tako će biti i iduće četiri godine zbog njegovog renoviranja, saopštio je donji dom britanskog parlamenta.

Batovi sata-tornja, puno poznatijeg po kolokvijalnom nazivu Big Ben, koji su poslednjih 157 godina redovno svaki sat udarali po 13,7 tona teškom zvonu, biće odvojeni od sata.

Saopšteno je da će se udarci povremeno i dalje čuti, ali samo u važnim trenucima, na primer u Novogodišnjoj noći.

„Ovaj program očuvaće dugoročno sat i zaštititi i očuvati njegovo ‘stanište’ – Elizabetin toranj“, rekao je Stiv Džags, koji održava i brine o satu.

U sklopu obnove, Big Ben će biti razmontiran, a svaki njegov zubac pregledan i obnovljen. I kazaljke će biti obnovljene i očišćene.

Sat će i dalje pokazivati vreme, ali tiho. Pokretaće ga moderan električni motor do ponovnog postavljanja originalnog mehanizma.

Obnovom bi se izmenila crno-zlatna boja okvira nanesena osamdesetih godina te bi se, u skladu s originalnim viktorijanski stilom, na njega trebalo naneti zelenu i zlatnu boju.