Srpsko kraljevsko i državno ordenje na online prodaji

Lifestyle 14. avg. 201709:34 > 09:37
Podeli:
Izvor: Printscreen/emedals.com

Kolekcionari širom sveta uskoro će biti u prilici da za 125.000 dolara kupe jedinstveni srpski Orden belog orla čija će prodaja biti oglašena na sajtu jedne kanadske firme, dok je Orden Miloša Velikog oglašen za prodaju na početnoj strani sajta po ceni od 240.000 dolara, prenela je Politika.

List je naveo da je unikatni Orden belog orla izrađen krajem 19. veka i njegova prodaja biće oglašena na sajtu emedals.com iza kojeg stoji kanadska firma koja se bavi trgovanjem vojnim antikvitetima i koja je lider u toj oblasti u Severnoj Americi, a verovatno i šire.

Orden belog orla sa zvezdom izrađen je u osamnaestokaratnom zlatu i dijamantima. Težak je 122 grama i sadrži 228 rezanih dijamanata, rubina i smaragda. Izradio ga je austrijsk majstor Georg Adam Šajd i neuporediv je sa bilo kojim drugim odlikovanjem po raritetnosti i kvalitetu.

Među već ponuđenim znamenjem na kanadskom sajtu je i Orden Miloša Velikog specijalno izrađen za kralja Aleksandra Obrenovića. On je najskuplji i „najekskluzivniji srpski raritet“ sačinjen u osamnaestnokaratnom zlatu i oivičen sa 86 dijamanata. Zvezda oko ordena je u srebru, sa krunom, orlom i monogramom u zlatu kao i sa 72 dijamanta, dva safira, četiri smaragda i tri rubina.

Reč je o odlikovanjima koji su, najverovatnije, posle Drugog svetskog rata dospela u SAD.

Na onlajn prodaji su i orden koji je pripadao učesniku dva Balkanska rata i Prvog svetskog rata, generalu Panteliji Jušiću, orden Takovskog krsta, Svtog Save, medalja krajice Natalije.

Među predmetima koji su u kolekciji, a za sada nisu u prodaji je lični pečat – monogram kraljice Drage na kom je ugravirano „Kraljica Draga, kraljica Srbije“.