Aktivisti traže zabranu trka magaraca

Lifestyle 08. avg. 201711:21 > 11:26
Podeli:
Izvor: Pixabay

Tradicionalna trka magaraca koja se početkom avgusta održava u Kanalu ob Soči u Sloveniji neće biti zabranjena, kako traže aktivisti za prava životinja, sve dok se organizatori drže predviđenih propisa i standarda, objavila je slovenačka veterinarska uprava.

Uprava je zadnjih dana dobila oko 15 zahteva da se trka magaraca zabrani u kojima se tvrdi da se radi o mučenju životinja, često vrlo mlade magaradi koja se mora boriti s vrućinom, ali i jahačima koji svojom težinom ugrožavaju životinje.

Protiv zabrane tradicionalne trke koja je obnovljena pre 15 godina nakon 30-godišnje pauze, a koja okupi meštane i njihove goste željne smeha i zabave, izjasnila se i lokalna vlast.

Načelnik gradića na granici sa Italijom Andrej Mafi poručio je društvima za zaštitu životinja da se ne mešaju u njihove stare običaje, te da bi, ako se jahanje magaraca smatra mučenjem, onda iz istog razloga trebalo zabraniti trke konja i pasa, kao i popularni takozvani „kravlji bal“, kad domaći pastiri u slovenačkim planinama na završetku ljetnje ispaše u šali plešu s kravama, uz zvuke valcera i polke.

Magarci se na trku dovode odmorni i privezuju u hladu stare lipe uz ogradu trkališta, a pre trke dobiju balu sena i vedro vode, pa ne može biti ni govora o mučenju, smatra gradonačelnik, tim prije što je „pista“ dugačka samo tridesetak metara.

Pojedine tvrdoglave magarce koji se vlasnicima jahačima ukopaju na startu i ne žele da krenuti niti ne gone prisilno prema cilju, a trka se u slučaju malaksalosti jahača i životinje može i prekinuti, uveravaju javnost organizatori.

Veterinarska uprava objavila je da će se trke magaraca u Kanalu i dalje smeti održavati, uz brigu o dobrobiti životinja.

Tako će organizatori državnim telima morati dostaviti popis svih životinja koje učestvuju u takmičenju, one moraju biti u odgovarajućoj fizičkoj kondiciji, a zabranjeno je postupanje koje bi im tokom trke moglo nanositi „nepotrebne patnje“.