Slovenački dvorac Podčetrtek prodaje se za 370.000 evra

Lifestyle 13. jul 201713:37 > 13:42
Podeli:
Izvor: Wikipedia

Slovenački, 900 godina star dvorac Podčetrtek prodaje se po ceni od 370.000 evra, a lokalne vlasti nisu naklonjene toj prodaji, objavila je Hina.

Dvorac je površine 2.626 kvadratnih metara i nalazi se iznad mesta Podčetrtek, uz samu staru granicu s Hrvatskom.

„Grad Podčetrtek“ nekada je bio u vlasništvu plemićke porodice Attems. U pisanim izvorima prvi put se spominje 1261. godine iako se veruje da je sagrađen stotinak godina ranije, navode većinski vlasnici u ponudi za prodaju dvorca koju su istakli preko jedne agencije za prodaju nekretnina.

Attemsi su 1945. godine razvlašćeni, a objektu respektabilne starosti, koji nije održavan i preti mu urušavanje, veću pažnju ne posvećuju ni sadašnji vlasnici koji žive u Sloveniji, SAD i Srbiji, pa ga se žele rešiti iako su svesni njegovog istorijskog značaja, navodi Hina.

Naša opšina je vlasnik 20-postotnog udela, a kupca tražimo već dvadeset godina, što nam do sada nije uspelo“, kazao je za Slovensku televiziju načelnik Podčetrtka Peter Misja.

Opština je svoj udeo stekla kad je na dvorcu, koji je teško nastradao tokom burne prošlosti, popravila krov, ali se računa da bi u obnovu i restauraciju dvorca trebalo investirati dvadesetak miliona evra.

Zato je načelnik skeptičan da će i u novom pokušaju dvorac biti prodat, iako je i u turizmu sve izraženiji trend privlačenja gostiju zainteresovanih za kulturne i istorijskog sadržaje.

Podčetrtek je zadnji put kompletno obnovljen 1874. godine, a delimično i nakon jakog zemljotresa u Sloveniji 1974. godine, ali od tada je prilično zapušten pa je i sam pristup njegovim zdanjima u sadašnjem trenutku opasan za turiste, upozoravaju lokalne vlasti.

Opšina je zato protiv prodaje dvorca, koju su preko agenta nekretnina objavili većinski vlasnici koji žive u inostranstvu, a u opštini se nadaju se da će ga obnoviti preko evropskih fondova i uz pomoć države, kako bi postao pravi turistički dragulj.

U tom slučaju, u dvorac bi se vratili i neki antikviteti i vredni dokumenti koji se sada nalaze širom Slovenije u muzejima i kod privatnih kolekcionara, nadaju se u opšini Podčetrtek.