Prihodi Elizabete Druge biće povećani za osam odsto

Lifestyle 27. jun. 201713:44 > 13:52
Podeli:
Izvor: Reuters/Stefan Wermuth

Prihodi britanske kraljice biće povećani za osam odsto, nakon što je objavljeno da je profit od poseda britanske krune povećan za 24 miliona funti.

Godišnji troškovi, u koje spadaju plate za članove domaćinstava, zvanična putovanja i održavanje palate, biće povećani za više od šest miliona funti za period 2018/19.

Ova odluka dolazi nakon što je saopšteno da su zvanični neto troškovi kraljice prošle godine porasli za dva miliona funti, na skoro 42 miliona funti (47,6 miliona evra).

Ser Alan Rid, čuvar budžeta, rekao je da je kraljica predstavljala „odličnu vrednost za novac“.

Rekao je: „Kada pogledate ove račune, proizilazi da su prošle godine troškovi za kraljevsku porodicu po jednoj osobi iznosili 65 penija godišnje“.

„Uzimajući u obzir ono što kraljica radi i kako predstavlja ovu zemlju, verujem da je to odlično potrošen novac“, rekao je Rid.

Troškovi britanske monarhije povećani su za 5,4 odsto u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu, a tek treba da počnu veliki radovi na renoviranju Bakingemske palate, saopštila je britanska poreska služba.

Kraljevska porodica potrošila je 56,6 miliona funti u prethodnoj fiskalnoj godini. Na tu sumu se dodaje 14,9 miliona funti sopstvenog prihoda i ranije ušteđenih 900.000 funti.

Članovi kraljevske porodice učestvovali su na oko 3.000 javnih događaja i imali 65 putovanja u inostranstvo.

U narednim mesecima treba da počne renoviranje Bakingemske palate, što će koštati oko 369 miliona funti.